Iohannis „dăncilázott”egy vaskosat

Az államfő beleszállt az autistákba.
Hirdetés
Úgy tűnik, a román politikai élet főszereplőinek valami bajuk van az autistákkal: miután februárban Viorica Dăncilă miniszterelnök okozott botrányt egy, az autistákkal kapcsolatos, sértő kijelentésével, most a miniszterelnök által képviselt oldal legfőbb politikai ellenfele, Klaus Iohannis államfő is ugyanígy járt el.
 
Az elnök kedden este az esetlegesen elfogadandó, amnesztiáról szóló sürgősségi kormányrendelet kapcsán fogalmazott úgy: nem tehetünk úgy, mintha autisták lennénk, és nem vennénk észre, hogy szó van a sürgősségi rendelet elfogadásáról.
 
Aztán szerdán már el is kezdődött a kármentés: Mădălina Dobrovolschi, az államfői hivatal szóvivője bocsánatot kért főnöke nevében.
 
„Románia elnökének semmiképpen sem állt szándékában megsérteni az autizmusban szenvedő személyek méltóságát. Románia elnöke bocsánatot kér, ha kijelentése nyomán egyesek sértve érezték magukat” – hangzik az államfői szánom-bánom.
 
Ha valaki esetleg nem emlékezne: Viorica Dăncilă februárban autistának nevezte a Romániát Brüsszelben pocskondiázó politikusokat, amitől bepöccent egy autisták jogait védő szervezet vezetője, és jelentette az ügyet a diszkriminációellenes tanácsnak. A kormányfőnek természetesen bocsánatot kellett kérnie. 
 
Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke közölte: a két eset hasonló. A miniszterelnök kijelentése kapcsán a testület úgy döntött, hogy nem minősül diszkriminációnak, bár ő már akkor is különvéleményt fogalmazott meg, arra hivatkozva, hogy egy magas tisztséget betöltő személy kijelentései mást hatást váltanak ki, mint egy olyan személyé, aki nincs hasonló tisztségben.

Hirdetés