Így tapicskolunk Kolozsváron a bokáig érő latyakban. De muszáj? (FOTÓK)

A városvezetés, a sofőrök és a gyalogosok idegrendszerét is felkészületlenül érte a decemberi tél.
Hirdetés

Ha pár nappal ezelőtt még mindenki örült az igazi téli hangulatot teremtő hóhullásnak, a parkokat megtöltötték a hógolyózó, szánkózó és hóembert építő családok, a kezdeti örömöket kezdi felülírni a nagy mennyiségű csapadék okozta bosszankodás, amihez nagyban hozzájárul, hogy a hatóságokat idén is felkészületlenül érte a tél.   

Rég nem hullott olyan tekintélyes mennyiségű hó, hogy tisztességes hóembert lehessen belőle építeni az utak mentén…

… de pár nap alatt annyi hullott, hogy még a hóembereket is belepte a hó

Nem túl biztonságosak az utak a városnegyedekben 

Az amúgy is pokoli kolozsvári forgalmat ellehetetlenítette a közutakat beborító hó és latyak, megbénítva a karácsony előtti amúgy is feszült rohanást. A főutakat még úgy ahogy tisztítják, de a városnegyedekben lehetetlen a közlekedés, néhol még a buszok is elakadtak.

A gyalogosok sincsenek könnyű helyzetben, senki nem ússza meg száraz cipővel a zebrán való átkelést, míg a hóval borított járdákon az idősebbek számára életveszélyes a közlekedés. Ebben nem feltétlenül az önkormányzatot terheli a felelősség, sok magánszemély vagy cég lusta hólapátot ragadni, így tekintélyes mennyiségű hóréteg borítja néhol a járdákat – még a belvárosban is. A mulasztásért 500 és 1000 lej közötti büntetésekre számíthatnak a cégek, magánszemélyek.   

Hol közlekedjen a gyalogos?

A gyalogátkelők igazi kihívást jelentenek

Rengeteg bejelentés érkezett a városházára, hozzánk is érkezett olvasói levél, melyben arra panaszkodott egy kolozsvári lakos, hogy a gyalogosoknak átázott lábbelivel kell a munkahelyükön ülniük egész nap. Ugyanakkor lehetetlen a buszokra fel- és leszállni anélkül, hogy az ember ne merüljön el a bokáig érő latyakban. 

A félig befagyott sétatéri tó „lakói” is nehezen közlekednek, de ők legalább nem sietnek sehova

Hirdetés

A Sétatéren sok faág leszakadt a hó súlyától. Máshol autókat károsított meg a kidőlt fa. 

Sigismund Toduță zeneszerző „prémje” is hóból van
 

Ez már a belváros, ahol csak szakaszosan takarítják el a havat

Mátyás „adásban van”: a tizedik legszebb európai adventi vásárt is elnyelte a hó

Állandó a sor a házikónál, ahol füstölt hústermékeket árulnak. Pedig nem is olcsó.  


Többek között a Farkas és a Király utcákban sem jár túl gyakran hókotró 

Dan Tarcea alpolgármester a sajtónak magyarázkodott a hóhelyzet miatt, azzal nyugtatva le a kedélyeket, hogy megbüntették a hóeltakarításért felelős cégeket. A főbb prioritást a várost a környező településekkel összekötő, illetve a kórházak és más közhivatalok felé vezető útvonalak tisztítása jelenti, ezt követik a városban található forgalmasabb utak. A prioritás harmadik helyén a tömbházak közötti, kevésbé forgalmas utak állnak. 

A nehézséget az okozza, hogy 680 utca található az első két prioritási zónában, és mire a tömbházak közötti területek sorra kerülnének, addigra az újabb lehullott hómennyiség miatt elölről kell kezdjék a hókotrást.

De gond egy szál se, az elkövetkező napokban a meteorológusok szerint enyhülés várható az időjárásban, karácsonyra 3-4 fok nappali hőmérsékletet és esőt jeleznek. Mire sorra kerülnének a most elhanyagolt utcák és terek, addigra a természet megoldja magától a problémát. Más kérdés, hogyan fogja bírni a csatornarendszer a várható vízözönt.

Hirdetés