Folytatódik a centenáriumi osztódás: moldvai polgármesterek is szövetségre léptek

Az erdélyi és bánsági városok után újabb régió képviselői szállnak be a bukaresti „fejlődési” modell elleni harcba.
Hirdetés

Bukarestben biztosan nem számítottak arra, hogy így ér véget majd a centenárium éve: a Kolozsvár, Temesvár, Nagyvárad és Arad elöljárói által alapított Nyugati Szövetség létrejötte után hét moldvai város polgármestere írt alá közigazgatási és gazdasági együttműködési megállapodást.

A hétfőn bejelentett kezdeményezés a Moldva fejlődik (Moldova se dezvoltă) nevet viseli, az együttműködésről szóló dokumentumot Iași, Suceava, Roman, Botoşani, Piatra Neamț, Câmpulung Moldovenesc és Vatra Dornei polgármestere látta el kézjegyével – tájékoztatta a NewsBucovina.ro portált Ion Lungu suceavai polgármester.

Az elöljárók – egy független polgármester kivételével – mindannyian a jelenlegi szociálliberális kormány legfőbb ellenzékének számító Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusai.

A Moldva fejlődik nevű közösségi társulás hivatalos megalakításához szükséges jogi lépéseket 2019 első felében tennék meg, és felszólították a régió többi városának az önkormányzatait is, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A fő célkitűzés az Erdélyt Moldvával összekötő A8-as autópálya megépítésének a támogatása lenne, a társulás ugyanakkor egy Moldvát és Bukarestet összekötő sztráda megépítéséért is küzdeni akar.

„Régóta létre kellett volna hozzuk ezt a társulást, a mi problémáink ugyanis sokkal súlyosabbak, mint a nyugati megyékben – mondja Ion Lungu polgármester, aki külön gratulált a Nyugati Szövetséget létrehozó kollégáinak. – Moldva egyetlen történelmi régióval sincs összekötve autópályával, így a régió alulfejlettségre van ítélve”.

Hirdetés

Az együttműködési keretszerződés alapján a társulás elősegítené a térség gazdasági és infrastrukturális fejlődését, ezáltal megfékezné a régió rohamos elnéptelenedését, az elvándorlás mértékét. Az „elitklub” közösen kíván pályázni a 2021/2027-es európai költségvetési időszakban.

Amint arról beszámoltunk, a társulások ötletét egyre több önkormányzat támogatja szerte az országban, az effajta együttműködéseket pedig a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) továbbra is ott pocskondiázza, ahol éri, és politikai-választási szövetségeknek nevezi. 

Hirdetés