Jól beolvasott a kormánynak a kisebbségek napjára írt üzenetében Iohannis

Felelős politikus nem tesz ilyet! – szólt az intelem.
Hirdetés

A legérzékenyebb ponton vágott vissza Klaus Iohannis a kormánynak és a PSD-s parlamenti képviselőknek az őt korábban ért rágalmakra, sértésekre. Az államfő a kisebbségek napjára írt beszédében olvasott be nekik.

Miközben a felelős politikusoknak hathatósan fel kell lépni a kisebbségeket érintő diszkrimináció ellen, a kormány és a PSD parlamenti képviselői „valóságos rágalmazó hadjáratot” folytattak az egyik romániai kisebbség ellen, emlékeztetett a szász származású politikus.

Ez egy „veszélyes” folyamat, mely ellen fel kell lépni, indítványozta.

Az üzenetet Iohannis nem személyesen olvasta fel, Sergiu Nistor államfői tanácsos tolmácsolta a Cotroceni-múzeumban tartott eseményen. A minden évben december 18-án ünnepelt nemzeti kisebbségek napjára írt üzenetben az államelnök sok szépet és jót mond a kisebbségekről. Például azt, hogy együtt építették a román többséggel az 1989-es forradalom utáni demokratikus Romániát.

Románia parlamentje elkötelezte magát a kisebbségi jogok védelme mellett, frissítette fel a PSD-s politikusok memóriáját Iohannis. És azáltal, hogy a kisebbségek képviselői részt vesznek ennek munkájában, Románia bebizonyítja, hogy nemcsak társadalmi, gazdasági és kulturális, hanem politikai szempontból is gyümölcsözteti nemzeti sokszínűségét.

Ebből a szép háttérképből kirínak a „rágalmazó kampányok”, melyeket az államfő véleménye szerint a kormány nemcsak, hogy nem ítélt el eléggé, de nem is határolódott el az elkövetőktől. Pedig

a „gyűlölet és a becsületsértés diskurzusát nem lehet elbagatellizálni, és nem élvezhet felmentést”,

hangsúlyozta. Járható útként az etnikumközi párbeszédet, a toleranciát, a másság tiszteletét, a sovinizmus és a xenofóbia elítélését jelölte meg. Romániának újra el kellene köteleznie magát ezen út mellett, ehhez pedig a kisebbségek napja jó alkalom. „A gyerekeink jövője múlik ezen a szüleik és nagyszüleik országában” – zárult az üzenet.

Hirdetés

Mielőtt bárki arra gondolna, hogy Klaus Johannis a magyar kisebbségre gondolhatott, előrevetítjük: sokkal valószínűbb, hogy az államfő a személye és a szász kisebbség ellen irányult PSD-s hadjáratra célzott. És kihasználta az alkalmat, hogy visszavágjon politikai ellenfeleinek.

Több kormánypárti politikus alpári módon próbálta lejáratni:

Liviu Pop korábbi oktatási miniszter „náci szervezetnek” titulálta a Romániai Német Demokrata Fórumot, majd a Facebook-on csótányokhoz hasonlította Románia több szövetségesét, többek között Németországot. Darius Vâlcov, Viorica Dăncilă miniszterelnök tanácsosa ennél is mélyebbre süllyedt és közösségi oldalán Hitlerként ábrázolta az államfőt.

A PSD-s támadások az Európa Tanács parlamenti közgyűlése több tagjának is feltűntek, a különböző nemzetiségű politikusok levélben kérték a közgyűlést, hogy vizsgálja ki ezeket. Így még az is megtörténhet, hogy épp a kormánypárt hívja fel a nemzetközi szervek figyelmét arra, mennyire nincs rendjén a hazai kisebbségek helyzete.

Hirdetés