Minek panaszkodnak annyit, emberek? Romániában olyan is van, aki 12 ezer eurós nyugdíjat kap

Ismerkedjünk meg a különleges nyugdíjak csodálatos világával.
Hirdetés

Még hogy nincs elég pénz meg jólét Romániában: romániai polgárok ezrei kapnak több tízezer lej összegű nyugdíjat.

A Digi 24 hírcsatorna összesítése szerint összesen mintegy kilencezer ember tartozik azon kiemelt kategória boldog tagjai közé, amelyet azzal örvendeztet meg a román állam, hogy különleges nyugdíjat biztosít számára.

Az „elitklubba” többek között volt parlamenti képviselők és szenátorok, polgármesterek, bírák és ügyészek, valamint a diplomáciai testület tagjai tartoznak, de nem csak.

Az Országos Nyugdíjbiztosító Pénztár adatai szerint

szeptemberben összesen 93 millió lejt fizettek ki különleges nyugdíjak címén. Vagyis a kiemelt kategóriába tartozók átlagnyugdíja eléri a 10 000 lejt. 

Az összegnek ugyanakkor csupán egy része származik a nyugdíjbiztosítótól: 18 millió lej. A fennmaradó 75 milliót az államkasszából teszik hozzá – persze szintén az adófizetők pénzéből.

Már most szólunk, hogy kimondottan érdemes a jogi pályát választani: a bírákhoz és ügyészekhez átlagosan havi 16 ezer lejes nyugdíjjal csöngetne be a pénzes postás, ha képes lenne ekkora összegeket magával cipelni, és nem bankon keresztül utalnák a pénzt.

A legmagasabb speciális nyugdíjat a bírói és ügyészi kar egyik volt tagja kapja: ez 12 ezer euróra rúg.

Ráadásul sokan még rendes havi fizetést is húznak a különleges nyugdíj mellett. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke például – aki korábban honatya volt – 18 ezer lejes nyugdíjat kap, de két másik kollégája sem panaszkodhat: Mona Pivniceru alkotmánybíró, korábbi igazságügy-miniszter, a legfelsőbb bíróság volt tagja 27 000, Livia Stanciu alkotmánybíró, a legfelsőbb bíróság volt elnöke pedig 32 000 lejes nyugdíjból tengődik. 

Hirdetés

Tudorel Toader jelenlegi igazságügy-miniszternek sem feltétlenül kell élére állítania a garast a gázszámla kifizetéséhez, mivel korábbi alkotmánybíróként havi 27 ezer lejes nyugdíjat kap.

A volt parlamenti képviselők és szenátorok átlagosan 4300 lejes nyugdíjat kapnak, de például aki lehúzott három négyéves ciklust, azt több mint 10 000 lejt kap.

És akkor még ott vannak a különleges ágazatok különleges nyugdíjpénztárai.

Ezektől a védelmi és a belügyi tárca, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) összesen 139 ezer alkalmazottja kap nyugdíjat – havi 3800 és 5000 lej között.

Mármost nem feltétlenül azt vonjuk kétségbe, hogy ők megérdemlik, bár ki tudja. Csak azt vetnénk fel, hogy talán a többiek is többet érdemelnének. Romániában ugyanis idén szeptemberben 5,22 millió nyugdíjast tartottak nyilván, az átlagos nyugdíj összege pedig 1022 lej volt. 

Igaz, jó hír, hogy ez 0,6 százalékkal magasabb, mint az előző negyedévben.

Hirdetés