Már le is telt a volt román belügyminiszter tavaly kiszabott kétéves börtönbüntetése

A korrupció miatt elítélt Gabriel Berca kijött a börtönből.
Hirdetés

Már el is hagyhatta a börtönt Gabriel Berca volt belügyminiszter, miután a Vaslui megyei törvényszék szerdán elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) fellebbezését, jóváhagyva a vaslui-i bíróság alapfokú ítéletét, amelyben jóváhagyta a volt tárcavezető feltételes szabadlábra helyezését.

Bercát 2017. december 14-én, vagyis tavaly ítélték jogerősen két év letöltendő szabadságvesztésre befolyással üzérkedése miatt, most büntetése felének letöltése után, jó magaviselete miatt helyezték feltételesen szabadlábra.

A volt demokrata-liberális párti (PDL) politikus – a párt is volt meg a politikus is – a DNA szerint még a 2010 és 2012 közötti időszakban, szenátorként és a PDL Bákó megyei szervezetének elnökeként 185 ezer eurónyi csúszópénzt fogadott el egy üzletembertől, hogy elintézze: egy önkormányzat kifizesse neki a cége által elvégzett munkálatok ellenértékét.

A Viorel Rusu nevű üzletember a Bákó megyei Ardeoani község önkormányzatával kötött szerződést építési munkálatok elvégzésére. A szerződés értéke mintegy 5,6 millió lej volt.

A gond csak az volt, hogy az önkormányzat nem fizetett, mivel nem volt miből. Rusu ezt követően egy volt képviselőn, Mihai Banun keresztül – aki 2200 000 eurót kért – környékezte meg Bercát, hogy járjon közben az ügyben. A két honatya a vesztegetés fejében arra tett ígéretet, hogy közbenjár a kormánynál annak érdekében, hogy pénzt utaljanak ki Ardeoani önkormányzatának, amelyből az kifizetheti az üzletembert.

Hirdetés

Berca korábban Traian Băsescu államfő tanácsadója volt, majd 2012-ben, az Ungureanu-kormányban vezette a belügyi tárcát. 

 

 

Hirdetés