Észak-Erdély sem hagyja magát, de nem csak Bukaresttől szabadulna

Létrejön a Nagybánya-Szatmárnémeti-Zilah-tengely.
Hirdetés

Csak kapkodjuk a fejünket: alig hozták létre a Nyugati Szövetséget, és jelentette be Gyulafehérvár, Nagyszeben és Resicabánya, hogy csatlakozna, máris újabb szövetség körvonalazódik. Cătălin Cherecheș, Nagybánya hírhedt elöljárója közölte, hogy Észak-Erdélyi Szövetség néven köt együttműködési megállapodást a szomszédos megyeszékhelyekkel, Szatmárnémetivel és Zilahhal. A máramarosi megyeszékhely excentrikus polgármestere

nem kér Kolozsvár, Temesvár, Nagyvárad vagy Arad fennhatóságából, maga tör az élre,

mégpedig a hármashatár jegyében. Az Észak-Erdélyi Szövetséget ugyanis a magyar és az ukrán határ közelsége is indokolja, mondta az elöljáró, aki a megyeszékhelyek mellett Máramarosszigetet, Nagykárolyt és Szinérváralját is bekebelezné.

„Mi vagyunk a csomópont Románia, Magyarország és Ukrajna között” – hangsúlyozta az északi városok jelentőségét az elöljáró. A célok ebben az esetben is kizárólag gazdasági jellegűek, derült ki, Cherecheș többek között az évek óta tervezett Nagybánya-Szatmárnémeti gyorsforgalmi úttal indokolja az együttműködést, de Zilahhal is hasonló kapcsolatot szeretne, illetve a városi körgyűrű tervét is uniós forrásokkal gyorsítaná fel. Nagybánya börtönt megjárt polgármestere

nem szakadna el teljesen a valóságtól, és a megyei önkormányzatokat is bevonná a buliba.

Elsősorban amiatt, mivel hozzájuk tartóznak a közlekedési infrastruktúra fontos szegmensei, a repterek. Fekete-fehéren kimondta: Románia és a fejlesztési minisztérium nem használta ki a rendelkezésére álló európai uniós lehetőségeket, a városok vezetőségének pedig ez lenne az érdeke, így nem tudja zsebre tett kézzel nézni a totojázást.

A társulási szándék mögött a már említett infrastruktúra-fejlesztés mellett egyfajta régiósítási törekvés is felsejlik, legalábbis mindabból, amit Nagybánya szabadszájú polgármestere mondott. „Nagyon fontos, hogy ne csak a saját házunk körül nézzünk szét. Látnunk kell, hogy mi van Észak-Erdélyben, Észak-Moldvában, Dobrudzsában” – üzente Bukarestnek az elöljáró. A koherens gazdasági fejlesztés mellett az oktatáspolitika és a szociális ellátás fejlesztését említette még célként.

Hirdetés