Miért a közlekedés és a parkolás Kolozsvár rákfenéje?

Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.
Hirdetés

Ha eddig nem tudtuk volna, hogy mitől van folyamatosan bedugulva Kolozsvár, és miért olyan nehéz parkolóhelyet találni, a legfrissebb hivatalos statisztika mindent megmagyaráz. Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.

Ahhoz képest, hogy a közösségi oldalakon zajló viták alapján milyen sok embert háborít fel a parkolódíjak várható 40 százalékos emelése, az erről szóló kolozsvári közvitára csak kevesen mentek el. Pedig Dan Tarcea alpolgármester még komoly statisztikákkal is készült. Többek között kiderült, 2000-ben Kolozsvár még csak 56 ezer gépjárművel rendelkezett, ma már 210 ezerrel. 2013 óta 40 százalékkal nőtt a forgalom a kincses városban, de a növekvő tendencia nem lassult az elmúlt egy évben sem, amikor egyetlen esztendő alatt 10 százalékkal nőtt az autók száma. Ez már tarthatatlanná vált a város számára, emiatt nem kérdés, hogy különböző intézkedésekre van szükség.

Hamarosan elkezdik a monostori Primăverii és Gârbău utcai parkoló építését, mely 400 parkolóhelyet biztosít majd, de csak 2020-ra fejezhetik be. Papíron további 13 parkoló építése van tervbe véve, köztük a református egyház nyugdíjpénztára által a Házsongárdi temető közelében építendő parkolóház. Ötszáz garázst bontanak le a városnegyedekben – ezt már tíz éve ígérgeti és halasztgatja az önkormányzat.

A parkolás megkönnyítésére mobilalkalmazást indítottak, ugyanakkor a város különböző pontjain elektromos pannókat is felszerelnek, melyeken valós időben követni lehet, hogy a nagyobb parkolókban éppen hány szabad hely található. Párat már működésbe helyeztek, összesen 27 lesz szerte Kolozsváron.

A parkolódíjak emelése is ebbe a sorba illeszkedik. Azt szeretnék elérni, hogy a lakosok inkább válasszák a tömegközlekedést, mintsem, hogy autóba üljenek. A belvárosban 2019-től 7 lejért lehet majd parkolni egy órát, a központon kívüli 2-es zónában ennek feléért. Az önkormányzat napelemes parkolóautomatákat is vásárol, összesen 100 darabot. Az első negyvenet 2019 januárjában helyezik el a belvárosban.

Hirdetés

 

 

Hirdetés