Mire figyeljünk oda, ha élő fenyőt választunk karácsonyra?

Egyre többen választják a cserepes örökzöldeket, ezért a Romsilva is átértékelte, mennyit dob piacra belőlük.
Hirdetés

Halad a nyugati trendekkel az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal (Romsilva), ezért idén kevesebb vágott fenyőt, és több földlabdás, újraültethető fát kínálnak árusításra a karácsonyt megelőző időszakban. Míg a tavaly mintegy 83 ezer fenyővel készültek az ünnepre, addig idén „csak” 65 650 példányt bocsátanak áruba, amiből 35 ezer cserepes, illetve földlabdás fenyő.

Gheorghe Mihăilescu Romsilva-igazgató szerint a környezeti károk csökkentése érdekében arra próbálják ösztönözni a lakosságot, hogy minél többen vásároljanak cserepes vagy földlabdás örökzöldet. Igaz, hogy több törődést igényelnek, például időnként meg kell öntözni a gyökereket, nem árt permetezni az ágakat, melyek könnyen kiszáradhatnak a fűtött lakásokban. Figyeljünk a fokozatosságra, ne érje hirtelen hőhatás a cserepes fenyőket, sem akkor, amikor bevisszük a házba, sem újraültetés előtt. Legfeljebb 2-3 hétig lehet a lakásban tartani, ezt követően gondosan előkészített gödörbe lehet elültetni a földlabdás fenyőket. Akinek erre nincs lehetősége, az visszaviheti a Romsilvához vagy a faiskolákhoz is. 

Az igazgató azt tapasztalta, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az élő fenyők iránt, főleg a gyerekek miatt, akik sajnálják a kivágott fenyőket, szívesen vesznek részt ezek gondozásában és elültetésében. A környezetvédelmi szempontokat a vágott fenyők esetében is szem előtt tartják, így olyan területekről hozzák, ahol eleve az erdő ritkítására van szükség. A legtöbb vágott fenyő Szucsáva, Ilfov és Prahova megyékből származik.

Bár idén kevesebb fenyőt kínálnak, de gazdagabb és változatosabb a felhozatal a fenyőfajtákat illetően. Egzotikus fenyőfajtákat is árulnak, ilyen például a Douglas fenyő, amelynek jellegzetes citrusos illata van.

A vágott fenyőket 15 és 35 lej közötti áron értékesítik az erdészeti székhelyeken vagy a faiskolákban. A cserepes fenyők ára 35 lejtől 250 lejig terjedhet, mérettől és csomagolástól függően.

Hirdetés