Még több pénzt húznának ki sokak zsebéből csak azért, mert nem távhővel fűtenek

Büntetőadót vetnének ki a fali kazánokra.
Hirdetés

Szereti a fali gázkazánját, mert jó meleget ad a januári zegernyében? Nos, lehet, hogy ez az érzés hamarosan megváltozik, mert az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) egyik illetékese szerint nagyon szeretnének még egy kicsit azok zsebében vájkálni, akik nem a központi távhőrendszerről kapják a hőenergiát: többletadót rónának ki a kazántulajdonosokra.

Az egyfajta büntetőadónak is tehető többletteher bevezetésének lehetőségét Viorel Alicuș, az ANRE energiahatékonyságért, megújuló energiaforrásokért, kogenerálásért és hőenergiáért felelős főosztályának vezetője lebegtette meg a képviselőház ipari bizottságának keddi ülésén, amelyen a Klaus Johannis államfő által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött távhőtörvényt vitatták meg.

Az ANRE illetékese hivatalosan azzal indokolná a pluszadó bevezetését, hogy az utóbbi időszakban megnőtt a földgázzal üzemelő fali kazánok száma a városokban, a kapacitásuk az elmúlt három évben 3400 megawattról 5500 megawattra nőtt,

ami miatt nagyobb a kibocsátott széndioxid mennyisége is.

Ezért most azzal foglalatoskodnak, hogy átnyálazzák az ebben a tárgykörben kiadott európai uniós direktívákat, hátha lehetőséget adnak arra, hogy környezetvédelmi adó címén jó kis büntetőadót zúdítsanak a kazántulajdonosok nyakába.

Csakhogy a Profit.ro gazdasági portál szerint a háttérben egészen más áll. A távhőtörvényt Johannis nyáron azért küldte vissza a parlamentbe, mert az drasztikusan korlátozná a távhőszolgáltatókról való leválás lehetőségét, és arra kényszerítené a polgárokat, hogy a települések azon övezeteiben, amelyeket az önkormányzat „egységes távfűtési zónává” nyilvánít, továbbra is az önkormányzati távhőrendszer szolgáltatásait használják, még akkor is, ha amúgy lehetőség nyílna alternatív fűtési megoldásokra is.

A jogszabály egyik legfőbb szorgalmazója a bukaresti RADET távhőszolgáltató, amely két éve csődvédelem alatt áll, és amely így, törvényi kényszer által tartaná meg az ügyfeleit.

(A módszer amúgy már működik, Nagyváradon az önkormányzat azt követően, hogy csillagászati összegekből felújította a hőerőművet, egyszerűen megtiltotta, hogy a lakótelepeken és a társasházakban a távhőn kívül más fűtési megoldásokat alkalmazzanak).

Hirdetés

A Protift.ro szerint

a RADET lobbija áll a fali gázkazánok tulajdonosaira váró büntetőadó terve mögött is, a cél ugyanaz: így akarja megőrizni a jól fizető ügyfeleket.

Az államfő egyébként éppen azért küldte vissza a törvényt a parlamentbe, mert úgy értékeli, hogy az korlátozza a szabad piaci versenyt, és kárt okoz mind a fogyasztóknak, mind a hőenergia szolgáltatásával foglalkozó cégeknek.

„Álláspontunk szerint ez korlátozza a fogyasztók ahhoz való jogát, hogy saját akaratuk és szükségleteik szerint válasszák ki a nekik kellő termékeket és szolgáltatásokat. A jogszabály ahhoz vezethet, hogy megtiltja a központi távhőszolgáltatásról való leválást a társasházi lakók számára, ami

semmibe veszi a szabad kereskedelem és a piacgazdaság szabályait azáltal, hogy monopolhelyzetbe hozza a központi távhőszolgáltatókat”

– áll az államfői hivatal kifogásában.

A képviselőház ipari bizottsága természetesen elutasította az államfő kifogásait.

Hirdetés