Tovább élvezi Costa Rica börtönőreinek vendégszeretetét Udrea és Bica

Elutasították a korrupcióval vádolt egykori tisztségviselők szabadlábra helyezését.
Hirdetés

Egyre kevésebb a remény arra, hogy Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési miniszter, valamint legkedvesebb barinője, Alina Bica, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) volt főügyésze megússza a kiadatást Romániának.

A közép-amerikai ország fővárosa, San José illetékes bírósága helyi idő szerint hétfőn délután elutasította a két, Romániában korrupcióval vádolt botrányhős szabadlábra helyezését mindaddig, amíg a kiadatási eljárás le nem zárul. 

Udreát és Bicát még október 3-án vették őrizetbe San Joséban a román kiadatási kérelem alapján.

Udrea ügyvédje még áprilisban jelentette be, hogy védence politikai menedékjogot kapott Costa Ricában. 

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyésze szerint ugyanakkor az ügyvéd által bemutatott dokumentumokból nem derül ki, hogy Udrea politikai menedékjogot kapott volna, csupán annyi, hogy ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak neki, és tendenciózus fordítással vádolta meg az ügyvédet.

Udreát aztán júniusban hat év letöltendő szabadságvesztése ítélték vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt. A volt miniszter ellen azért emeltek vádat, mert fejlesztési tárca országimázs-népszerűsítés címén közel kétmillió eurónyi uniós pénzzel támogatta a Lucian Bute ökölvívó tiszteletére megrendezett gálát, amire állami intézményként nem lett volna joga.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter ezt követően jelentette be: Udrea kiadatását kérik a közép-amerikai országtól, ami akkor is lehetséges, ha nincs kiadatási egyezmény a két ország között – volt már példa különmegállapodásra ilyen ügyben.

Hirdetés

Udrea egyébként nemrég adott életet gyermekének.

Alina Bica volt DIICOT-vezér ellen az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóság (ANRP)-ügyben emeltek vádat. Ebben rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali visszaéléssel vádolják, amelyeket államtitkári minőségben és az igazságügyi minisztérium képviselőjeként követett el. 

Az, hogy ő is Costa Ricában van, még januárban derült ki. Az ő esetében is a védőügyvéd közölte még áprilisban, hogy védence politikai menedékjogot kapott.

A legfelsőbb bíróság később közölte: ügyvédje állítása ellenére Alina Bica nem kapott politikai menekült-státust Costa Ricán, csak egy, az erre vonatkozó kérelem benyújtását igazoló, ideiglenes igazolványa van, amely 2019. januárjában lejár.

 

Hirdetés