El sem hinné, hogy milyen sok pénzt költünk a mindennapi betevőre

Uniós szinten a legtöbbet.
Hirdetés

Feltűnt már, hogy a prágai vagy andalúziai nyaraláson kevesebb pénzt kellett otthagynia a kasszánál az élelmiszerrel teli kosárért, mint itthon? Nem meglepő, hivatalos adatok is bizonyítják: az Európai Unióban Romániában költünk a legtöbbet élelemre.

A „mindennapi kenyér” a lakosság jövedelmének több mint egynegyedét viszi el, egy háztartásban a megkeresett pénz 27,8 százalékát költjük élelmiszerre és nem alkoholos italokra, derül ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat kimutatásából.

A következő adat még ennél is beszédesebb: ez több mint duplája az uniós átlagnak, az európai átlagpolgár ugyanis jövedelme 12,2 százalékát fordítja a mindennapi betevőre. Romániát Livánia (21,6%), Észtország (20,3) és Bulgária (19,2%) követi a feketelistán, igaz, déli szomszédunknál – amely velünk egyszerre csatlakozott az Unióhoz –, szinte 9 százalékkal olcsóbb az élelem.

A rangsorban pedig érdekes módon azok az országok szerepelnek a legkedvezőbb helyeken, ahol híresen drága az élelmiszer: Nagy-Britannia (8,2%), Luxemburg (8,9%) és Írország (9,2%). Utóbbi fővárosában, Dublinban még a kínai étteremben sem lehet 15 euró alatt megvenni egy tál ételt, igaz, uniós szinten utóbbi két országban a legnagyobb a minimálbér.

Az Eurostat kimutatásából az is kiderül, mire költ még sok pénzt a romániai lakosság: a számlák törlesztésére a jövedelmünk 24,2, utazásra 13 százaléka megy el.

Hirdetés