Románia európai védelem alá úsztatta a füstölt dunai heringet

Más már nem füstölöghet ilyen néven.
Hirdetés
Sikeresen levédette Románia a füstölt dunai heringet, az Európai Bizottság az oltalom alatt álló földrajzi jelzés kategóriába vette fel a Duna-deltában készített hagyományos terméket – jelentette be az agrártárca. Ez a második legszigorúbb kategória: az ide tartozó élelmiszereket úgy kell előállítani, hogy a készítésnek legalább egy szakasza a megjelölt földrajzi régióban történjen.
 
A füstölt dunai hering leírása szerint nagyon zsíros halféle, a füstölés hagyományos módszere pedig megőrzi a termékben az eredeti zsírtartalom jelentős részét.
 
Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel az Európai Unió jelenleg 1440 élelmiszert véd (kivéve a borokat és borpárlatokat, azokat más rendszerben védi), a kategóriába eddig Románia három terméket tudott felvétetni: a topoloveni-i szilvalekvárt, a szebeni szalámit, és a barcasági füstölt busát. A libánfalvi telemeát (sóstúró) pedig egy még erősebb kategória, az oltalom alatt álló eredetmegjelölés védi. Az ilyen termékek előállítása, feldolgozása és elkészítése egy meghatározott földrajzi területen történik elismert módszerekkel.
 
Románia oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel védetné le továbbá a pleşcoi-i kolbászt (egy Buzău melletti kistelepülésről), a szebeni telemeát és a săveni-i sajtot (egy Slobozia melletti faluról). Ezeknek a dokumentációját már benyújtotta az Európai Bizottsághoz, és az európai levédésre kiszemelt száz további termék közül mintegy húsznak a dokumentációját tervezi benyújtani 2019-ben, mint például a perecsenyi hagyma, a nagylaki szalámi, az erdélyi sonka vagy a német sör (Bere nemţeană), bármit is takarjon ez utóbbi.

Hirdetés