Staphylococcus-botrány: az ország összes szülészetét ellenőrzik

A Giuleşti szülészet 11 alkalmazottja fertőzött, 17 baba került másik kórházba Staphylococcus aureus fertőzéssel vagy annak gyanújával.
Hirdetés

Országossá dagadt a bukaresti Giuleşti szülészeten napokban kirobbant Staphylococcus-botrány: Románia mindegyik szülészetét ellenőrizni fogják, jelentette be csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

Október végétől tegnapig 15, ott született baba került a szintén fővárosi Grigore Alexandrescu Sürgősségi Gyermekkórházba a Staphylococcus aureus baktérium okozta fertőzéssel vagy annak gyanújával, mára már 17-re nőtt a számuk. 12 kisbabánál mutatták ki a fertőzést, egynél nem igazolódótt a fertőzés gyanúja, a többiek eredményére még várnak. Jelenleg 8 babát kezelnek ezzel a fertőzéssel a gyermekkórházban az előírások szerinti elkülönítéssel.

Mára kiderült, az érintett szülészet 55 alkalmazottja közül 49-nél végeztek orrváladék-vizsgálatot, és 11 személynél mutatták ki, hogy hordozza a fertőzést okozó baktériumot. A többi alkalmazottat is alávetik a vizsgálatnak, ebben az időszakban pedig ellenőrzik Bukarest összes magán- és állami szülészetét. Az ellenőrzést hamarosan kiterjesztik az egész országra: azt vizsgálják, az egészségügyi intézmények mennyire tartják be a fertőtlenítési és higiéniai szabályokat és eljárásokat, és mennyire kötelezik erre a személyzetet.

A Giuleşti szülészetet akár be is zárhatják, az egészségügyi miniszter egyetlen helyes intézkedéstől sem zárkózik el, ha azt a szakértők javasolják. Ezt maga Sorina Pintea nyilatkozta ma a Mediafax megkeresésére.

Hirdetés

A Giuleşti szülészet képviselői egyelőre tagadják, hogy onnan indult volna a fertőzés, erre nincs bizonyíték, állítják. A 11 fertőzött alkalmazottjuk kezelést kap, és folyamatosan dolgozik azóta is. Az első babafertőzés hírére életbe léptették a szükséges protokollt, mondta el a Mediafaxnak Doru Pană, a kórház szóvivője: fertőtlenítettek és korlátozták a kórházi beutalásokat. 

Természetesen azt sem zárja ki, hogy az újszülöttek a Giuleşti szülészet alkalmazottaitól kapták el az MRSA-fertőzést (a meticillin antibiotikumra rezisztens Staphylococcus aureus-fertőzést), de még nem mutatták ki, hogy ugyanarról a törzsről van-e szó.

Hirdetés