Itt egy felmérés, mely szerint Románia legerősebb szomszédja ma egyértelműen Magyarország

Érdekes véleménye van a két ország közti viszonyról a válaszadók jelentős részének.
Hirdetés

Az Avantgarde intézet által november közepén készített közvélemény-kutatás mindjárt egy meglepetés-eredménnyel indít: a románok 31 százaléka szerint Romániának Magyarországgal kellene a legjobb viszonyt fenntartania a szomszédai közül, és nem a testvéri Moldovai Köztársasággal (28%), Ukrajnával, Bulgáriával (12%) vagy Szerbiával (5%).

Érdekes, hogy a megkérdezettek alig 5 százaléka gondolja úgy, hogy Romániának minden szomszédjával jó viszonyt kellene ápolnia. Hogy ez a sorrend vajon miért alakult így, arra a következő számsor alapján kapunk választ.

Arra a kérdésre, hogy melyik országot tartják Románia legerősebb szomszédjának, a megkérdezettek elsöprő többsége, 49 százaléka szintén Magyarországot nevezte meg. Ukrajna 19 százalékkal a második, a Moldovai Köztársaság 14 százalékot ért el. A románok által hagyományosan lenézett bolgárok persze a leggyengébb szomszédnak számítanak, bár nagyon úgy néz ki, hamarabb csatlakozhatnak a schengeni övezethez, mint Románia.

Az Avangarde szerint egyébként Románia lakosságának csaknem 60 százaléka szeretné a Moldovai Köztársasággal való egyesülést, a megkérdezettek 27 százaléka viszont ellenzi ezt a lépést. 

 

Hirdetés