Gyorok megmutatja: ésszerűen is lehet ünnepelni

Az Arad megyei településen rendhagyó módon állítanak emléket a centenáriumnak.
Hirdetés

Míg más településeken a centenárium költséges, de sok esetben esztétikailag nívótlan szobrok és emlékhelyek állításával jár, addig az Arad megyei Gyorokon arról döntöttek, hogy 1918 vörös tölgyet ültetnek az 1918-as gyulafehérvári nagygyűlés emlékére.

Az erdőültetés ötlete a helyi középiskola vezetőségétől származik, amit az önkormányzat is támogatásra érdemesnek talált. Megtalálták a megfelelő helyszínt is a facsemetéknek: egy korábbi szeméttelep helyén, a Gyorok szomszédságában található tó közelében, mely nyaranként homokos partszakasza miatt népszerű a turisták körében. A napokban előkészítették a területet az 1918 vörös tölgynek.

A gyoroki erdőültetési akció még csak pénzbe sem kerül, a tornovai erdészeti hivatal ugyanis ingyenesen bocsátja a vörös tölgyeket a gyorokiak rendelkezésére. Elültetésükre ezen a héten kerül sor a helyiek és az iskolások közreműködésével.

Az erdőt Sîrbu Stoiu volt polgármesterről nevezik el, aki Vasile Goldişt elkísérve, Radna térségét képviselve vett részt a száz évvel ezelőtti gyulafehérvári nemzetgyűlésen.

Hirdetés