nem pornó!
Jean St'Ay
2018. november 28. szerda, 12:40
Sorban, az emlékművet fikázó Cristian Tudor Popescunak, a feltehetően mit sem sejtő Mark Zuckerbergnek, no meg a román szocdemeknek. Utóbbiaknak 18 pluszosan.

Ugye, az van, hogy a centenárium évében a románok úgy érezték, feltétlenül kell még egy egyesülési emlékmű Gyulafehérvárra, ahol anno a nagy esemény megtörtént. A művelődési minisztérium ki is írt egy szép pályázatot, amelyet egy Mihai Buculei nevű szobrász nyert meg, mégpedig a fenti képen látható műemlék tervével. Az alkotás több mint 20 millió kemény lejbe került, tokkal-vonóval, olyan magas, mint egy hétemeletes tömbház, és a három összehajló kereszt valóban emlékeztet a Facebook híres kezdőbetűjére.

Igen ám, de a közvélemény alaposan kikezdte a fura formájú művet, sőt, a trendi forma elérte a nemzetközi internetes préri ingerküszöbét is. Idehaza nem kisebb véleményvezér esett neki (no, nem baltával, csupán szavakkal), mint Cristian Tudor Popescu újságíró. Aki, persze, kritikájában a magyarokat is nyelvélre hányta. Idézünk kicsit:

„Amit látunk, az három, úgymond, fraternizáló kereszt, felül összehajlították őket. Azt hiszem, azért három, mert három ország egyesült. Felül, ugye, összehajolnak, és ezért nevezik az emberek Facebook-emlékműnek. Mert az az F betű a Facebook-ból. (…) Megvan nekünk az ortodox katedrális, ahol Ferdinándot és Máriat megkoronázták. Minek kell még három görbe keresztet kitegyünk? Mi az a kereszt? Az egyesülés szimbóluma? Három kereszt? A kereszt a romániai, erdélyi, moldvai és havasalföldi keresztények jelképe. De az oroszok jelképe is, akik katonasággal bábáskodtak Nagy-Románia születésénél, és a magyarok jelképe is, akik katonasággal szálltak szembe az 1918-as egyesüléssel.”

Nos, ezt már nem hagyhatta szó nélkül Mircea Hava, Gyulafehérvár polgármestere. Egyrészt odasózott egy szelídet Popescu mesternek, mondván, hogy ő nem bánja a véleményvezér kritikáját, az ilyesmit nyugodtan ki lehet mondani, mert az egyet nem értés is egyesíteni tudja az embereket.

Utólag azonban valószínűleg feldühödött egyes kommenteken a polgármester úr (olyan is akadt, aki, hát, izé, egy nagy faszhoz hasonlította az emlékművet), mert – legalábbis a Digi 24 hírportál szerint – visszatért és jól megmondta a magáét Mark Zuckerbergnek is, és ki tudja, miért, a szociáldemokratáknak is. Idézzük:

„Felszólítom Mark Zuckerberget, helyezzen egy, a gyulafehérvári vár alakját formázó csillagot a Facebook udvarára. Így korrekt, legyen a dolog kölcsönös! Ja, a szocik eleinte azt akarták, hogy a gyulafehérvári emlékmű hasonlítson Codrin Ștefănescu fejére, de én bizony nem fogadok be pornóságokat a váramba!”

Hogy mindenki értse: Codrin Ștefănescu nagybojár, a Szociáldemokrata Párt főtitkára, és hát, izé, a fejformája alapján elég obszcén gúnynevet kapott: pulă cu urechi, vagyis fülesfasz.

Amúgy, békesség, és szép hosszú hétvégét kívánunk mindenkinek.

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.