Tegyen le Kolozsvár arról, hogy egyedül épít regionális kórházat!

Az egyészségügyi miniszter szerint a Kolozs megyei tanácsnak inkább a gyermekkórház helyzetével kellene foglalkoznia.
Hirdetés

Nem kapkodta el, de reagált az éppen Besztercén tartózkodó Sorina Pintea egészségügyi miniszter a Kolozs megyei önkormányzat múlt héten felvetett ötletére, miszerint a kolozsvári regionális kórház felépítését saját hatáskörében oldaná meg. A szaktárca vezetője ellentmondást nem tűrően kijelentette: a kórházat az egészségügyi minisztérium fogja felépíteni a Világbank támogatásával.

Sorina Pintea nem titkolta, meglepődött a Kolozs Megyei Tanács elnökének, Alin Tişének a kijelentésein, és szerinte az önkormányzatnak inkább a gyermekkórház helyzetével kellene foglalkoznia, mert értesülései szerint elég kellemetlen helyzetben van az egészségügyi intézmény. Pintea azt is felemlegette, hogy amikor átvette a tárca vezetését, telekgondok álltak fenn a majdani regionális kórház kapcsán, mely megoldását a Kolozs megyei tanács nehezítette.  Ennek ellenére elkészült a megvalósíthatósági tanulmány és jövő hónapban finanszírozási kérelemmel keresik meg Brüsszelt.

Mivel a három regionális kórházra 150 millió euró áll rendelkezésre, és egyetlen kórház felépítésének költsége 400 millióra tehető, a kormánynak tárgyalást kell folytatni a magánszektorral, ugyanakkor más európai finanszrozási lehetőségekkel is kell számolnia.

Sorina Pintea ellentmondott Corina Creţu EU-biztosnak is azzal kapcsolatosan, hogy még nem késő a kórházépítésekre szánt EU-s alapokat lehívni, mondván Cristian Grasu államtitkár személyesen tárgyalt erről Brüsszelben, ahol megerősítették, elfogyott a keret.

Hirdetés