A kormányoldal szerint Iohannis már akkor is antiszemita, ha visszautasít egy miniszterjelöltet

Ilan Laufernek nagyon rosszul esett, hogy az elnök nem nevezte ki miniszterré.
Hirdetés

A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) részéről már megszokott, hogy németsége miatt nácizzák Klaus Iohannis államfőt, ezzel emelve az előre hozott választási kampány fényét.

A performansz most folytatódott: Iohannis megkapta az „antiszemita” jelzőt – a különbség annyi, hogy vádlója ezúttal izraelita.

Ilan Lauferról van szó, aki ezzel vágott vissza azért, mert az államfő indoklás nélkül visszautasította kinevezését a fejlesztésért is felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségbe.

Laufer, aki tavaly fél évig volt üzleti szféráért felelős miniszter a Mihai Tudose vezette kormányban, a PSD székházában tett kedd esti sajtónyilatkozatában éles kirohanást intézett az államfő ellen. A politikus

kifejezte meggyőződését, hogy Iohannis egy „újabb antiszemita megnyilvánulása” volt az, hogy elutasította az ő kormányfő-helyettesi kinevezését,

azzal vádolva az elnököt, hogy ezzel is a Románia és Izrael Liviu Dragnea PSD-elnök által szorgalmazott közeledését akarja szabotálni.

Laufer az államfő állítólagos antiszemitizmusnak bizonyítékát látja abban, hogy Iohannis „Angela Merkel német kancellárnak tett ígéretéhez híven” megakadályozta Románia izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését, amit – az Egyesült Államok példájára hivatkozva – Liviu Dragnea kezdeményezett.

„Fontos adalék, hogy Iohannis német nemzetiségű és minden szempontból gyanús kapcsolatot ápol a Romániai Németek Demokrata Fórumával, egy náci szervezet örökösével, amelyet törvényen kívül helyezett a második világháború után megkötött párizsi békeszerződés” – jelentette ki Laufer. Hozzátette: nemcsak Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor „adott el zsidókat” (pénzért engedélyezte kivándorlásukat),

szerinte most már bebizonyosodott, hogy Klaus Iohannis elnök is „eladott egy román zsidót,

bár nem tudja kinek és mennyiért”.

Hirdetés

A Romániai Németek Demokrata Fóruma német kisebbségvédelmi szervezet, amelynek Iohannis korábban elnöke volt.

Laufer azzal fejezte be nyilatkozatát, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) fordul jogorvoslatért.

A CNCD októberben tárgyalt már egy hasonló tematikájú ügyet: akkor megbírságolta Darius Vâlcovot, a kormányfő tanácsadóját, és megrótta Liviu Pop szociáldemokrata szenátort, amiért náci szervezetnek minősítették a Romániai Németek Demokrata Fórumát (FDGR), arra alapozva, hogy a kisebbségvédelmi szervezet pert indított annak az egykori Romániai Német Népcsoport nevű szervezetnek a vagyonáért, melyet a II. világháború után náci szervezetté nyilvánítottak.

A Lauferrel együtt elutasított eddigi munkaügyi miniszter,

Lia Olguţa Vasilescu, akit a közlekedési tárca élére jelöltek, viszont kapott még egy esélyt:

a PSD ezúttal őt jelölte arra a posztra, amelyet Laufer nem kaphatott meg, közlekedési miniszternek pedig Mircea Drăghici képviselőt, a PSD pénztárosát jelöli.

A PSD végrehajtó bizottsága hétfőn döntött arról, hogy nyolc minisztert lecserélnek Viorica Dăncilă 28 tagú kabinetjében. Iohannis beiktatott hat minisztert, de nem hagyta jóvá Lia Olguţa Vasilescu kinevezését a közlekedési tárca és Ilan Laufer kinevezését a regionális fejlesztési miniszteri posztra. Az államfő nem részletezte, mit kifogásol a két jelöltnél, csak alkalmatlannak nevezte őket.

 

Hirdetés