Még mindig nem sikerült kirugdosni Bihar megyéből a pusztító járványt

Még egy településen garázdálkodik a sertéspestis.
Hirdetés

Nem és nem sikerül megszabadulni a sertéspestistől Bihar megye tömbmagyar, érmelléki részén: újabb településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság.

Hétfőn Érköbölkúton azonosítottak négy fertőzésgócot, miután az elmúlt héten a határ melletti 25 kilométeres sávban 14 településen összesen 39 fertőzésgócban pusztították el a sertéseket. Az itteni magángazdaságokban összesen 406 házi sertést és egy vaddisznót pusztítottak el, hogy megakadályozzák a kór továbbterjedését.  

A Bihar megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság közölte: a kór az ősz beköszöntével jelent meg ismét a térségben, és feltételezhetően a vaddisznók terjesztették el, amelyek a learatott kukoricatáblákban keresnek maguknak élelmet. 

Az állategészségügyi hatóság öt nappal ezelőtti országos összesítése szerint Romániában a kór megjelenése óta 360 800 sertést kellett elpusztítani. A legutóbbi összesítésben az ország 18 megyéje 287 településén azonosított 1092 fertőzésgóc szerepelt. A hatóság eddig 7862 állattartó számára fizetett ki összesen 190,11 millió lej kártérítést. 

 

Hirdetés