Eljött a beígért Dragnea-féle tisztogatás ideje, alaposan átalakul a Dăncilă-kormány

Huszonkét hónap alatt három miniszterelnök és több mint 70 miniszter – ezt tudja felmutatni a 2016-os parlamenti választások óta a kormánykoalíció.
Hirdetés
Nem hiába fenyegetőzött pár héttel ezelőtt Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) fővezére, hogy bármikor napirendre tűzheti(k) a kormány újabb átalakítását, ennek most jött el az ideje. A nagyobbik kormánypárt országos végrehajtó testülete hétfőn úgy döntött, megszabadul azoktól a miniszterektől, akik a pártvezetés szerint rosszul teljesítettek, és a 26-ból nyolc – többnyire kulcsfontosságú – minisztérium élén cserét javasol.
 
Liviu Dragnea és Viorica Dăncilă miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján a következő módosításokat jelentette be: 
 
  • Gazdaság: Dănuţ Andruşcă helyét Niculae Bădălău veszi át 
  • Munkaügy: tárcát vált Lia Olguța Vasilescu, érkezik Marius Budă
  • Közlekedés: Lucian Şova székébe ül be Lia Olguţa Vasilescu  
  • Regionális fejlesztés: Paul Stănescu Ilan Laufernek adja át a helyét 
  • Védelem: Mihai Fifor lemondott, Gabriel Leş lép a tárca élére 
  • Sport: Ioana Bran helyét Constantin Bogdan Matei kapja meg  
  • Távközlés: Bogdan Cojocaru távozik, Alexandru Petrescu az új miniszter
  • Kultúra: George Ivaşcut Daniel Breaz váltja
 
A hivatalos magyarázat nyilván az, hogy a miniszterek teljesítményét annak alapján értékelték ki, hogy milyen hatásfokkal ültették át a gyakorlatba a kormányprogramot. Viorica Dăncilă szerint az érintett területeken lendületet akarnak adni a kormányzati munkának, és a jövő évi uniós elnökség támasztotta kihívásoknak akarnak jobban megfelelni.
 
A kormány bírálói szerint azonban egyértelmű, hogy Dragnea egyszerűen leszámolt a párton belüli bírálóval és posztokat ajándékozott azoknak, akik hűségesek maradtak hozzá. Valószínűleg emiatt repült a tisztségéből Paul Stănescu is – aki eddig a fejlesztési tárcát vezette és a négy miniszterelnök-helyettes egyike volt –, aki a PSD másik két alelnökével együtt nyílt levélben szólította fel lemondásra Dragneát.
 
A kormányátalakítást még Klaus Iohannis államfőnek is jóvá kell hagynia. 

 

Hirdetés