Felrobbant a centenárium-biznisz Gyulafehérváron

Ha ne adj’ Isten, azt tervezné, hogy ott tölti a december 1-i hosszú hétvégét, alaposan tömje meg a zsebét: a lakbérek a csillagos égig szöktek.
Hirdetés

Fergetegesen közeledik Románia nemzeti ünnepe, a nagy egyesülés centenáriuma. És hogy lehetne ezt megfelelőbb módon ünnepelni, mint hogy az ember leruccan a december 1. körüli hosszú hétvégén Gyulafehérvárra, és felemelkedő lélekkel átéli a nagy pillanatot.

Oké, állj, jön a valóság. Gyulafehérvár nem olyan nagy város. Összlakossága el se éri a 65 000 főt. Hol a fenében fog három éjszakán át aludni az a rengeteg ember (a hatóságok 150 000 látogatóra számítanak), aki odaözönlik? A környék szállodáit és panziót már egy éve lefoglalták a szemfülesek. Ama pár szoba ára, ami még szabad, izé, 4000 és 8000 lej között mozog.

Több se kellett a gyulafehérvári polgároknak. Hát itt jó kis pénzt lehet keresni. Amire feltehetőleg az adóhivatal sem fog lecsapni, nyilván a centenárium iránti tiszteletből. A kiadó lakásokat ajánló hirdetések úgy szaporodtak el az online felületeken, mint eső után a gomba. És a három éjszakáért a polgárok bizony egy egész havi lakbért elkérnek. Sőt, gyakran kettőt, vagy éppen ötöt is. A bérek 250 eurónál kezdődnek, de egy, a gyulafehérvári vár közelében található 40 négyzetméteres kis lakás például 1000 euróba kerül, egy nagyobb pedig 1500 euróba.

Ha valaki nem tudná: a gyufehérvári centenáriumi rendezvények november 29-én kezdődnek (csütörtök) és december 2-án (vasárnap) érnek véget.

Hirdetés