Mitúzás helyett fakjúzás megy a parlamentben

Iordache beintett a teljes ellenzéknek és az Európai Uniónak. Aztán letagadta a fakjúzást.
Hirdetés
Két kézzel mutatott fityiszt Florin Iordache, a képviselőház alelnöke szerdán, miután a kormánytöbbség megszavazta a 90-es és a 92-es sürgősségi kormányrendeletet, amely úgy módosítja az igazságügyi rendszert, hogy azt a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság is kifogásolta. 
 
Többek között az új törvény létrehoz egy külön ügyészségi igazgatóságot a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségek kivizsgálására, amely az ellenzék szerint egyrészt fölösleges, mert nincs annyi ilyen ügy, hogy az indokolna egy külön igazgatóságot a DNA és a DIICOT mellett, másrészt viszont azt a benyomást kelti, hogy Romániában az ügyészek és bírók zöme bűnöző.
 
Iordache azután is felszólalt, hogy az ellenzéki USR képviselője, Stelian Ion intézményi komolytalansággal vádolta meg a kormánypártokat mondván, akkor jónak tartják az EU intézményeit, amikor azok pénzalapokat biztosítanak, de rögtön bírálják, ahogy azok számonkérnék a pénzek elköltését.
 
Erre Iordache egy függetlenségi beszéddel válaszolt, miszerint folytatni fogják az igazságügy reformját, bármennyire is ellenkezzen az Európai Bizottság, és valódi függetlenséget akarnak, mert ők akarnak irányítani az alkotmánynak megfelelően, nem aszerint, hogy ki milyen nyomást gyakorol rájuk. A mikrofontól távoztában pedig mindkét kezének középső ujjával beintett az ellenzéknek.
 
 
A gesztust az ülésterem előtt számonkérő újságíróknak pedig csak annyit mondott róla, hogy az csak az újságíróknak tűnt úgy, hogy ő beintett, ilyenként pedig ez csak az ő véleményük, neki épp csak fel volt emelve mindkét keze.
 
A gesztust nemcsak az ellenzéki oldal bírálja azóta, hanem Iordache párttársa, Paul Stănescu kormányfőhelyettes is. Szerinte Iordache nagyot hibázott, „nem vagyunk a stadionban, hanem mégiscsak Románia parlamentjében”. Vajon?
 
 

 

Hirdetés