Agyondolgozza magát a romániai alkalmazottak 70 százaléka. Ön is köztük van?

Pedig alig kapnak pénzt a túlóráért.
Hirdetés

Megdöbbentő adatok derülnek ki a BestJobs munkaközvetítő portál felméréséből, mely szerint a romániai magánszférában dolgozók 70 százaléka, azaz tíz emberből hét a napi nyolcórás munkaidőnél több időt tölt munkahelyén. Nagy részük a munka nagy volumene miatt kénytelen a szabadidejéből is áldozni. Sőt, 27 százalékuk azt állítja, a munkaadó gyakorol nyomást rájuk, hogy így mutassák ki a cég iránti elkötelezettségüket. Csupán 9 százalék mondta, hogy azért dolgozik többet, mert szereti a munkáját.

A felmérésből az is kiderül, hogy az elmúlt években, a technológiai fejlődés eredményeként jelentősen megváltozott a munkaidő és a szabadidő aránya, utóbbi rovására. A túlórázók 40 az állandó internet-hozzáféréssel magyarázza, hogy szabadidejében is ellenőrzi munkahelyi mailjeit, válaszol az üzenetekre.

A legtöbb időt a középvezetők töltik az irodában, fél-egy órával maradnak többet a kötelező munkaidőnél, de van, aki két órát is bent ül vagy otthonról is dolgozik. Nyolc óránál többet dolgoznak az IT-szektor alkalmazottai, a mérnökök, a banki szektorban lévők és a szabad foglalkozásúak, építészek, ügyvédek, dizájnerek is. Ráadásul, mint kiderült, csak 22 százalékuk kap pluszpénzt ezért.

Az augusztus 15. és szeptember 30. között készült felmérés során 1230 városon élő, 18 és 65 év közötti alkalmazottat kérdeztek arról, mennyi pluszidőt tölt munkahelyén, 65 százalékuk volt vezető beosztásban.

Hirdetés