Megmentenék a közvécének használt kastélyt… a szeméttől

Grófi, bárói címmel is felér egy szemeteskuka.
Hirdetés

A szentbenedeki Kornis-kastély tulajdonosai és támogatói jutalmaznák így azokat, akik adományokkal segítenek nekik szemeteskukákkal felszerelni a szebb időket látott Kolozs megyei kastély udvarát. A kukákkal pedig a műemléket és környékét teleszemetelő helyieket „jutalmaznák”, vagyis megpróbálnák megtanítani őket ezek használatára.

A kastély területén csak idén több szemétgyűjtő akciót tartottak, miután termeit közvécének, udvarát focipályának használják a helyi fiatalok. A szentbenedeki lakosokat hidegen hagyja az értékes épített örökség, de vannak, akik a maguk módján megpróbálnak azért hasznot húzni belőle.

A Kornis-kastély két éve azért került be a hírekbe, mivel ismeretlenek el akarták lopni a bejárati kaput őrző, unikornis alakú kőszobrokat. Elejét véve az újabb próbálkozásnak, a Budapesten élő tulajdonos, Géher Ferenc elszállította a másfél mázsás őröket több évszázados őrhelyükről. A kastély főépülete ugyanis 1573–1593 között készült, később többször bővítették. 2010 óta szerepel a Kolozs megyei műemlék épületek listáján.

Az előkelő szemeteskukákra Kastélyjegy vásárlásával lehet pénzt adományozni, a Báró jegy 5, a Gróf jegy 10, a Herceg jegy pedig 50 lejbe kerül.
 

Hirdetés