Képernyőmentés a Székelyhonnak Beke István őrizetbevételéről készített videójából
Terror Siculorum?
szabot
2018. november 7. szerda, 20:26
Bekéék ügyvédei és családtagjai a bukaresti parlamentben vádolták ügykreálással a titkosszolgálatokat.
A terrorizmus vádjával elítélt Beke István és Szőcs Zoltán családtagjai és ügyvédei szólaltak fel a képviselőház emberi jogi bizottságában, amely az ombudsman elé viszi az ügyet. A keddi meghallgatásról szerdán számolt be a Székelyhon portál.
A meghallgatáshoz Kulcsár-Terza József, az MPP RMDSZ-színekben megválasztott képviselője ragaszkodott, mert szerinte
  • az ügy nemcsak két ártatlan ember bebörtönzéséről szól, hanem a magyar közösség megbélyegzéséről,
  • hatásos volt, hogy a bizottság előtt román személy, Beke István ügyvédje mondta ki, hogy az ügyet a titkosszolgálatok kreálták, a két vármegyést pedig bizonyítékok nélkül ítélték el.
A bizonyítékok hiányát és az ügy fabrikált jellegét emelte ki Benkő Erika RMDSZ-képviselő is a bizottság ülésén, és kikérte a magyar közösség nevében a „székely terrorizmusról” szóló diskurzust, amellyel az állami erőszakszervek az egész közösséget megbélyegzik, erőszakos precedenst próbálnak teremteni, miközben a romániai magyarság folyamatosan békés és demokratikus eszközökkel igyekszik politikai céljait elérni.
 
Kulcsár-Terza József szerint az emberi jogi bizottság nemcsak megértően viszonyult, hanem eldöntötte, átirattal fordul az ombudsmanhoz és az Emberi Jogok Intézetéhez, fogvatartottakkal foglalkozó albizottsága pedig felkeresi a csíkszeredai börtön parancsnokát, és a helyszínen tájékozódik Bekéék életkörülményeiről. A képviselő abban is bízik, hogy a bizottság ülésén készült jegyzőkönyv segítheti a védelem jogi képviselőit a fellebbezés, illetve a strasbourgi emberjogi bírósághoz benyújtott óvás során.
 
Beke István családja négy hónapnyi kérvényezés után, egy hete kapta kézhez a jogerős ítélet indoklását, amely nagymértékben tükrözi a vádiratot, holott a vád nem hozott új bizonyítékokat az alapfokú, felmentő ítélet óta:
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28801
Hiába támadta meg Csíkszentmárton a telekkönyvezési kérvényt.
Nem vicc, Suceava megyében megtörtént.
Hogyan nevel a romániai ásatag közoktatási rendszer kis feladatmegoldó automatákat? Figyelem, a mi gyermekeink is köztük vannak.
Több helyen lehet majd hivatalosan használni a magyar nyelvet.
Beszámolóik alapján, aligha érezhették magukat az Orient Expresszen az utasok, miközben harminc órán át keringőztette őket a CFR Románia kies tájain.
A NATO-csapatok békésen sertepertéltek a kukoricásban. Mert eltévedtek. Bezzeg az oroszok nem hibázták volna el a koordinátákat. Vigyázat, pamfletveszély!
Újabb dosszié rekedt a bukaresti kormányfiókokban.
Íme, Kolozsvár történelmi központjának makettje, ahogy azt Móric…, izé, Gigiék a Rotary Klubban elképzelték.
Olyan eddig nem volt, hogy a PSD-ALDE ellenzéki jelöltet szavazzon meg, ha van neki sajátja is: az EP-ből kiesett Renate Weber.
Hét éve jutott utoljára eszébe, de akkor nem jutottak közös nevezőre a felek.
Hallgassa meg nálunk az ígéretes kolozsvári együttes slágergyanús bemutatkozását!
És ez nem vicc: egy jobb repülőgéppel akár 10 óra alatt körbeutazható a bolygó, míg a Temesvár és Mangalia közötti vonatozás jelenleg 30 órába telik.
Így néz ki egy Romániára vonatkozó általános reformvízió. Döntsék el Önök, működhet-e ebben az országban.
Házat, hidat, utat tett tönkre a hirtelen lezúdult eső.