elvileg
Jean St'Ay
2018. november 7. szerda, 10:41
Legalábbis a számok absztrakt világában.

A Business Insider nemrég elemezte az európai hadseregek szerkezetét, erejét, a hadügyekre fordított költségvetéseket. És az elemzés alapján összeállította a 25 legerősebb európai hadsereg listáját.

Az első helyen ki más állna: a nagy orosz ármádia. Putyinéknak van összesen 3 586 128 darab katonájuk, továbbá 3914 hadirepcsijük, 20 300 tankjuk és 352 hadihajójuk. És 47 milliárd dolcsit költenek a hadügyekre.

A második legerősebb európai hadsereg, úgymond, Macron elnöké. Franciaországnak ugyan csak 388 635 katonája van, 1262 repülője, 406 tankja és 118 hajója, viszont szinte annyit költ hadügyekre, mint az orosz medve: 40 milliárd dollárt.

A harmadik dobogós hely a brexitálni készülő Nagy-Britanniáé. Erzsébet királynő összesen 279 230 katonában gyönyörködhetne, ha akarna, de ott van még a 832 repülő, 227 tank, 76 hajó. Na és a hadügyekre fordított költségvetés, amely a legnagyvonalúbb a dobogósok közt: 50 milliárd dollár.

A top tízbe a következő országok kerültek be, sorrendben: Törökország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, Görögország és Ukrajna.

És akkor térjünk át a nagy egyesülés évében (is) egymásra vigyorgó-acsarkodó jó szomszédokra is. Románia a rangsor 16. helyét foglalja el, a csehek, a svédek, a svájciak, a norvégok és a hollandok mögött. A mioritikus haza összesen 177 750 katonával rendelkezik, aztán van neki 135 repgépe, 827 tankja és 48 hajója. A hadügyekre fordított összeg 2,19 milliárd dolcsi.

Magyarország a 19. helyen áll, Fehéroroszország és Dánia mögött. Az anyaország összesen 77 250 katonával rendelkezik, továbbá van 35 repcsije, 32 tankja és nulla darab hajója. Na ja, ha nem mossa egy tenger se a partjait… A katonai kiadásokra fordított magyar költségvetés 1,04 milliárd dollár.

A huszonötös lista így folytatódik: Finnország, Bulgária, Ausztria, Szlovákia, Portugália és Belgium.

Nos, ezek a számok. Persze, egyesek szerint nem a méret számít, hanem az, hogy mit is kezd az ember a fegyvereivel egy csetepatéban.

Aki eseteg szeretne jobban belemerülni az európai hadseregek erejét fémjelző számok világába, lőjön egyet ide az egerével.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28788
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.