Felvonóval libbenne fel magos Déva várába? Hát, ezt inkább adja föl!

A híres felvonó ugyanis egy hónapja nem működik. És ahogy kinéz, egy ideig még nem is fog.
Hirdetés

A dévai várat kétféleképpen lehet megostromolni manapság, turisztikai célból, persze. Ha jó kondiban van az ember, akkor szépen megmássza a várdombot. Ha nincs jó kondiban, vagy mégis, de kedve nincs a gyalogsági ostromhoz, szépen beül a domb lábánál várakozó felvonóba és máris hussan a várfok felé. Legalábbis így szól az elmélet.

A gyakorlat ugyanis – október eleje óta – nem támasztja alá a teóriát. A felvonó elromlott. Pontosabban, egy, a működés szempontjából igen fontos irányító modul hibásodott meg. Tehát a felvonó áll. És senki sem tudja, meddig.

Hogy miért? Hát, most jön a meredek. Október közepén a felvonót működtető dévai polgármesteri hivatal illetékesei ujjongva közölték, hogy tájékoztatták az osztrák céget, amelytől a felvonót vásárolták, és hamarosan minden baj elmúlik.

Amekkorát tévedtek! Kiderült ugyanis, hogy ama bizonyos irányító modult nem gyártják többé. Tessék? Ahogy hallották. És akkor máris jönnek a kérdések: ki volt az ostoba? Aki úgy kötött szerződést egy termék megvásárlására, hogy nem kért semmiféle biztosítékot az alkatrészcserére? Vagy aki úgy adott el egy terméket, hogy közben nem gondolt arra, hogy az alkatrészek esetleg cserére szorulnak? Vagy senki sem ostoba, csak az egyik fél hanyag, a másik meg röhög a markába? Attól tartunk, költőiek maradnak a kérdések. A megoldás: szépen kiszerelték a meghibásodott alkatrészt, és futárral elküldték, javításra. Hogy mikor lesz meg, senki sem tudja.

Közben pedig az idő telik. A felvonó használatából idén több mint 500 000 lej bevétele volt a polgármesteri hivatalnak. A meghibásodás óta viszont több tízezer lejes veszteséget könyvelt el. Végül is, pozitív a mérleg.

Hirdetés