Engedély nélkül mentek be a magyar turisták egy Fehér megyei barlangba – naná, hogy baleset és lábtörés lett a vége

Egy nő zuhant jókorát.
Hirdetés

Balszerencsésen végződött a hegyi kaland egy magyarországi barlangász számára szombaton a Szolcsvai Búvópatak barlangjában: a Fehér megyei hegyi és barlangi mentőknek kellett kihozniuk onnan.

A 30 éves magyarországi barlangász nő három társával próbált végighaladni a Szolcsvai Búvópatak barlangján, ám egy négy méteres zuhanás következtében combtörést szenvedett. A barlangász nőt kihűléses (hipotermiás) állapotban sikerült kihozni a barlangból. Mentővel szállították a gyulafehérvári kórház sürgősségi osztályára.

A mentéshez a Bihar, Kolozs és Arad megyei barlangi mentőket is készenlétbe helyezték, de segítségükre végül nem volt szükség. 

A hegyimentő-szolgálat azt közölte, hogy a csoport – melynek a balesetet szenvedett barlangász is a tagja volt – engedély nélkül jutott be az amúgy rácsokkal elzárt barlangba. 

Szolcsvai Búvópatak barlangjának bejárata | Fotó: Szabó Tünde

Hirdetés

A Szolcsvai Búvópatak barlangjának (Huda lui Papara) bejárata | Fotó: Szabó Tünde

A Torockói-hegységben levő Szolcsvai Búvópatak barlangja az egyik legnagyobb romániai aktív barlang. Az 1,2 kilométer hosszú járatain átfolyik a Szolcsva pataka, mely több helyen is föld alatti vízeséseken zúdul alá. A barlangban telel Európa legnagyobb denevérpopulációja, melynek egyedszámát 84 ezresre becsülik.

Az elmúlt tíz évben ez volt a negyedik baleset a rendkívül szép, de még a tapasztalt barlangászok számára is számos veszélyt tartogató barlangban.

 

Hirdetés