Parádés kitüntetést kapott Török Zsolt hegymászó

A védelmi miniszter tüntette ki, mert új úton jutott fel a Himalája egyik csúcsára, és vitte a román zászlót is.
Hirdetés
Katonai parádét és kitüntetést adományozott pénteken az aradi várban Mihai Fifor védelmi miniszter Török Zsolt hegymászónak Románia jó hírének népszerűsítéséért a nagyvilágban. A miniszter a hadsereg további támogatásáról biztosította a sportolót.
 
A 45 éves Török Zsolt a világ számos csúcsát meghódította. Utolsó teljesítményei közé tartozik, hogy az egyesülés centenáriumának évében két társával, Romeo Popával és Teofil Vladdal a déli fal egy új útvonalán mászta meg a Himalája Pumori nevű, 7165 méteres csúcsát.
 
A csúcstámadást több mint 100 km/órás szélben és mínusz 27 Celsius-fokos hidegben hajtották végre, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy a csúcson a támogatók jelképei mellett kibontsák a minisztériumtól kapott román zászlót. A miniszter Facebook-bejegyzése szerint emiatt és katonabarátsága miatt tüntette ki a hegymászót az Emblema de Merit Partener pentru Apărare clasa I nevű érdemrenddel, amit megpróbálunk lefordítani, de nem garantáljuk a sikert: Partner a Honvédelemben Érdemrend egyes fokozata.
 
(Hogy a teljesítmény valójában másodlagos, onnan is látszik, hogy a nagyváradi Varga Csabát nem tüntette ki a miniszter, hiába mászott meg már három nyolcezres csúcsot. Varga viszont nem a román trikolórt, legfeljebb a Nagyvárad feliratú, piros-fehér-zöld zászlóját szokta kibontani a csúcson.)
 

Hirdetés