Parasztlázadás: volt vagy nem volt?

Helyiek szerint volt, és levágták maguknak a disznóikat, a hivatal szerint nem volt, és ők likvidálják az összes sertést.
Hirdetés
Elég furcsa hírt közölt csütörtökön a Mediafax hírügynökség, amely alapján nem lehet eldönteni, hogy fellázadtak-e a sertéshizlaló gazdák egy Dolj megyei faluban, vagy szépen alávetették magukat a hivatali parancsnak, sertéseiket pedig a likvidálócsapatoknak.
 
Az afrikai sertéspestis kedden jelent meg Dolj megyében, Olténia nyugati felén: a Secu nevű faluban azonosították a megbetegedést egy háztáji farmon. A gazdák tudták, hogy kényszervágás következik, ezért szerdán elállták a faluba vezető utat, hogy a sertéseket likvidáló csapatok ne tudjanak bemenni, éjszaka pedig disznótorozott az egész falu, mert levágták az összes sertést. Legalábbis ezt állítja az országos hírügynökség helyi tudósítója – meg nem nevezett, de helyi forrásokra hivatkozva.
 
Dehogy volt parasztlázadás, állítja a hírügynökségnek a megye prefektusa, Dan Narcis Purcărescu, épp ellenkezőleg: megértették a járványhelyzetet, és igazodtak hozzá. Volt ugyan egy kis lázongás, tette hozzá, de végül felfogták a veszélyt, megértették, hogy kártalanítják őket piaci áron, és az erre kirendelt állategészségügyisek már szerdán feláldoztak 14-15 sertést, csütörtökön pedig folytatták. Azt is elismerte, hogy azért a hivatal is elkésett az emberek tájékoztatásával.
 
A megyei állategészségügyi hivatal vezetője is cáfolta a parasztlázadás hírét. Andrei Butaru épp a faluban tartózkodott, amikor nyilatkozott a Mediafaxnak, és elmondta, ő is hallotta a mendemondát, hogy ők már nem is találtak volna élő sertést a faluban, de ez nem igaz, állította. A kedélyek már szerdán lenyugodtak, mondta Butaru, szerda este nyolcig dolgoztak a csapatok, majd csütörtökön folytatták a sertések likvidálását. Ha valaki elrejt egy-egy állatot, azt a saját felelősségére teszi, ami egyébként büntetőügyet von maga után, szögezte le az állategészségügyi szakember.
 

Hirdetés