Bécs–Kolozsvár, avagy a vonat, amelyről Bukarest lemarad

Bizony, az élet nem törődik a bukaresti bojárokkal. Halad a maga útján. Például, Kolozsvár és Bécs között.
Hirdetés

A PSD–ALDE (Szociáldemokrata Párt–Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) kormányzat kezd egyre kevésbé relevánssá válni a románok számára, tekintettel arra, hogy az embereket érdeklő kérdések semmilyen visszhangot sem váltanak ki a Győzelem (Victoriei) téri miniszteri irodákban. Ezt teljes mértékben bizonyítja a Nyugati Szövetség jelensége, négy város, Kolozsvár, Nagyvárad, Temesvár és Arad döntése, hogy társulva pályázzanak európai pénzekre. De más dolgok is történnek, melyeknek hosszú távon nagy jelentőségük lesz.

Decembertől olyan vonatszerelvény kezdi el működését, mely kevesebb mint tíz óra alatt köti össze Bécset Kolozsvárral.

Bukaresttől Erdély fővárosáig néha több mint 12 órát tart az út.

Az új vasúti összeköttetés az ausztriai és a magyarországi üzemeltetők, az ÖBB, illetve a MÁV Start és a romániai CFR Călători együttműködésének az eredménye.
Ez kétségtelenül jó hír. Románia összekapcsolódik az európai szállítási hálózatokkal.

De minderre azért kerül sor, mert az élet nem törődik a PSD–ALDE kormányzással. A szállítási piac lehetőséget látott a román állampolgárok azon jelentős igényében, hogy gyorsabban, kényelmesebben és minél jobb áron közlekedjenek az európai országok felé, ahol több millióan dolgoznak, tanulnak közülük, sokszor a családjukkal együtt.

Ugyanez a közlekedési igény vezetett a légi szállítási piac fejlődéséhez, ahol a mindenféle típusú cégek, a klasszikusoktól a fapadosokig olyan utazási lehetőségeket nyújtottak, melyek néhány éve még elképzelhetetlenek voltak.
A vasúti közlekedés esetében a Nagyváradon áthaladó Bécs–Kolozsvár közvetlen kapcsolat a kezdet. Igaz, a romániai vasúti infrastruktúra nem tesz lehetővé nagy sebességeket és semmi köze sincs a gyorsvasút fogalmához. De Orbán Viktor magyar kormányfő nemrég egy Budapest és Kolozsvár közötti gyorsvasút megépítéséről beszélt. Dăncilă kormányfő részéről semmi sem hangzott el ebben a témában.

Nem is hangozhatott.

A PSD–ALDE kormányzat számára az európai pénzek blokkolása elsődleges,

egy olyan fantazmagória bedobásával, hogy a köz-magán társulások legalábbis Németország szintjére emelik majd Romániát! Senki sem magyarázza meg, hogy miért utasítják el az ingyen pénzt és miért kell olyan forrásokhoz folyamodni, melyeket a román állampolgároknak és az elkövetkező nemzedékeknek kell majd visszafizetniük az adókból és a díjakból?
Nyilvánvalóan nincs semmilyen magyarázat, azon kívül, hogy az európai pénzek azért nem érdekesek, mert nehéz ellopni őket.

Hirdetés

A Dăncilă-kormány lemerevedése és a PSD–ALDE koalíció összes erőfeszítésének kizárólag az igazságszolgáltatással kapcsolatos törvények módosítására való összpontosítása ebek harmincadjára juttatja Romániát. Az emberek pedig boldogulnak, ahogy tudnak. Az ország elhagyása a legkézenfekvőbb megoldás. A tisztelt kormányzókat egyáltalán nem aggasztja a tömeges migráció. Úgy gondolkodnak, hogy egyedül maradnak majd néhány nyugdíjassal, akiknek az eddigieknél is nagyobbat fognak hazudni.

Egy másik megoldás, ha az ember szakít a bukaresti kormányzattal és a saját szakállára keres megoldásokat.

Mint amilyen a Nyugati Szövetség. A harmadik pedig az, hogy arra alapoz, amit mások tesznek, amit a saját adminisztráció nem akar megtenni. A miniszteri irodákban ülő hazafiak pedig nyugodtan hadd rendeljék oda a helikoptert, hogy időben elérjenek a nemzeti ünnepi kolbászosztogatásra.


Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés