Újabb erős jelzés Strasbourgból: kártérítést kapnak a forradalom áldozatai

Nem először bünteti meg az emberjogi bíróság a vizsgálatokkal évek óta késlekedő román államot.
Hirdetés

Itt az újabb elmarasztalás: fejenként 15 ezer euró kártérítést kap három hónapon belül az 1989-es forradalom 23 áldozata vagy hozzátartozója, miután a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) úgy döntött, a román államnak fizetnie kell, mivel nem vizsgálta ki elfogadható határidőn belül az akkori eseményeket.

A pert olyan személyek indították, akik Bukarestben, Slobozián, Resicabányán és Târgovişte városában vettek részt az akkori utcai megmozdulásokon. A felperesek szerint a román állam egyértelműen megszegte az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény második cikkelyét, amely kimondja: a törvénynek védnie kell mindenkinek az élethez való jogát.

Nem ez az első eset egyébként, hogy Strasbourg egyértelmű jelzést küld a román igazságszolgáltatásnak arról, hogy évek óta halogatja az 1989-es forradalom körülményeinek a kivizsgálását. A legfelsőbb bíróság 2016-ban hagyta jóvá az 1989-es forradalom aktáinak újranyitását, amit Bogdan Licu akkori ideiglenes legfőbb ügyész rendelt el, arra hivatkozva, hogy a katonai ügyészség 2015-ben megalapozatlan döntést hozott, amikor lezárta a nyomozást. 

Hirdetés