Megszavazná, hogy Besszarábia egyesüljön Romániával?

Mert Iaşi polgármestere épp ezt szavaztatná be Románia alkotmányába.
Hirdetés

Tovább lendült az unionista rolleren az egyetlen olyan PSD-s politikus, akit a #rezist tábor is becsületesként tart számon: Mihai Chirica, Iaşi polgármestere. Ma ugyanis aláírta, és ezzel hivatalosan is útjára indították azt az alkotmánymódosító népszavazást, amellyel Besszarábia és Románia egyesülését foglalnák a román alkotmányba.

Mától hat hónap áll az aktivisták rendelkezésére, hogy összegyűjtsenek félmillió aláírást a népszavazás kiírásához. Chirica tudja, hogy ez idén nem fog összejönni, mondta ma déli sajtótájékoztatóján, az aláírásgyűjtés célja inkább a románok unionista szellemének felélesztése.

Az esetleges alkotmánymódosítás célja pedig „hivatalos dokumentumba foglalni Románia nagy reményét, hogy kiegészüljön az ő természetes határain belül” – mondta a polgármester, aki skrupulusok nélkül említette, hogy Besszarábia román terület. Az alkotmánymódosítást kezdeményező egyesület vezetője szerint ha az egyesülés bekerül az alkotmányba, akkor a tényleges egyesülés már csak évek kérdése lesz. Chirica szerint pedig nincs is jobb időpont egy ezt célzó aláírásgyűjtésre, mint a 2018-as centenáriumi év, bár ma Románia szerinte megosztott, mégpedig egy folyamatosan fenntartott megosztó politikának köszönhetően.

Besszarábia nagyjából a mai Moldova Köztársaság területe, leszámítva a Dnyeszteren túli, orosz támogatással kvázifüggetlen tartományt, de történelmileg hozzá szoktak számolni északon egy kisebb, a mai Ukrajnához tartozó részt is. Moldova Köztársaság jelenlegi elnöke, Igor Dodon nemcsak hogy hallani sem akar az egyesülésről Romániával, de rövid úton persona non gratává szokta nyilvánítani az explicite unionista romániai politikusokat.

Chirica országos hírneve onnan ered, hogy tavaly év elején ellenezte azt az – azóta visszavont – 13-as sürgősségi kormányrendeletet, amellyel úgy módosították volna a büntető törvénykönyvet, hogy Liviu Dragnea pártelnököt ne lehessen elítélni a folyamatban lévő perében, amiért az ő felbujtására a Teleorman megyei gyermekvédelem fizette a párt két alkalmazottját. 

Hirdetés

Chirica szerint az lett volna a becsületes, ha Dragnea akkor lemond a pártelnökségről, szociáldemokrata kollégái viszont úgy gondolták, inkább Chiricát hallgattatják el, és kiszavazták a PSD végrehajtó bizottságából, kis híján a pártból is. Chiricát kifejezetten szerény attitűdje is népszerűvé tette, amely éles ellentétben áll a párt bukaresti hangadóinak botrányt kedvelő megnyilvánulásaival. A halkszavú polgármester a korábbi unionista megnyilvánulásokat is következetesen támogatta az ország egyik leggazdagabb városának pénzéből.

Hirdetés