Láthatatlan gyilkos: Romániában évente 25 ezren halnak meg a szennyezett levegő miatt

Mindenki szenved a portól, de a fákat azért gondolkodás nélkül kivágjuk.
Hirdetés

Bár az elmúlt években csekély javulást mutatott az európai országok légszennyezettsége, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb adatai szerint még mindig meghaladja a határértékeket, különösen az egyik legveszélyesebb és legagresszívebb környezetszennyező anyag, a szálló por vonatkozásában.

Románia az egyik leginkább érintett ország Európában: évente mintegy 25 ezer ember korai halálát okozza a légszennyezettség. Az adatokból kiderül: Bukarest, Jászvásár (Iaşi) és Brassó az a három romániai város, ahol a legmagasabb a légszennyezettség.

De mi befolyásolja a levegő minőségét?

Főleg a közúti közlekedés, a mezőgazdaság, illetve az energiatermelésből, az iparból és a háztartásokból származó kibocsátás a ludas a levegő szennyezettségében. A EEA-jelentés különbséget tesz a szálló por (a 2,5 mikrométer vagy annál kisebb átmérőjű részecskék, rövidítése PM), a nitrogén-dioxid (NO2) és a talajközeli ózon (O3) között. Mindegyik másképpen károsítja az emberi szervezetet, más lefolyású betegségeket okoz. A légúti vagy érrendszeri megbetegedések mellett akár rákot is okozhatnak. Ráadásul fejletlen immunrendszerük és a rövidebb légzőrendszerük miatt a leginkább a gyerekekre veszélyes a káros anyagok koncentrációja.

A láthatatlan gyilkos: a szálló por

A szálló por koncentrációját a természeti jelenségek és a már említett tényezők mellett az olyan emberi tevékenységek is befolyásolják, mint például az építkezések, útjavítások, a városi hulladékkezelés vagy a távfűtés módja. Ebből kifolyólag a szálló por kormot, nehéz fémeket, vas-oxidokat, szulfátokat és más mérgező anyagokat is tartalmazhat. A finom por azért is veszélyes, mert áthatol az élő sejt falán is, bejuttatva a sejtekbe a felsorolt, legkülönfélébb szennyező anyagokat. Emberre, állatra, növényre egyaránt veszélyes tehát. Ez utóbbi jelentené az egyik lehetséges megoldást a szálló por kezelésére: minél több fa van egy a városban, annál kevesebb por terheli az ott élőket.

Jusson eszünkbe ez, ha legközelebb fákat vágnak ki a felelőtlen hatóságok.  

Hirdetés