Az összeesküvés-elméletek mindentudó hajóskapitánya rászállt Hollandiára

Băsescu azt sugallja, hogy a hollandok egy katonai szerződés miatt akadályozzák Románia csatlakozását a schengeni övezethez.
Hirdetés

Traian Băsescu volt államfő legutóbbi Facebook-bejegyzésében négy közelmúltbeli eseményt sorol fel, melyekkel kapcsolatosan azt sugallja, összefüggésben állnak Románia schengeni csatlakozásának holland akadályoztatásával.

1. Mark Rute holland kormányfő szeptemberi bukaresti látogatásán kijelentette, Románia korrupt, ezért nincs helye a schengeni övezetben.

2. A holland Frans Timmermans az Európai Parlament állampolgári jogi bel- és igazságügyi (LIBE) bizottságának október eleji ülésén bírálta Romániát.

3. A Timmermans-jelentés valótlanságaira alapozó Velencei Bizottság Romániát elmarasztaló végső jelentése, amely a szintén holland Martin Kuijer nevéhez fűződik.

4. A Damen nevű, korrupciógyanús holland cég 1,6 milliárd eurós szerződéssel áll a román kormány elé, melyről a végső döntést november 8-ra halasztották.

Hirdetés

Băsescu óvatosan fogalmazva arra utalt, hogy a holland Mark Rutte, Frans Timmermans és Martin Kuijer gyakorlatilag nyomást gyakoroltak a kormányra annak érdekében, hogy írják alá a holland hadihajókról szóló Damen-szerződést. Mint írja, nem hiszi, hogy a Mark Rutte és a Damen tulajdonosa sajtóban megjelent közös fotójának lenne bármilyen jelentősége. Arra számít viszont, hogy a „túlságosan is becsületes” Mark Rutte és Frans Timmermans korrupcióval vádolnák Romániát, ha a Damen büntetőügyesei megszereznék az 1,6 milliárd eurós szerződést – élcelődik a volt államfő.

Hirdetés