És elkezdődik az össznépi depresszió szombatról vasárnapra virradó éjjel

Kell nekünk ez az óraállítgatás egyáltalán? Az is lehet, hogy nem sokáig kell elviselni.
Hirdetés

Vasárnap hajnali 4 órakor kezdődik az a nagyjából mindenki által utált időszak, amikor egy órával vissza kell állítsuk az időmérő szerkezeteinket, rövidülnek a nappalok és ráadásul az időjárás is egyre rosszabb lesz. A téli időszámítás időszakában a nehezebben alkalmazkodók ingerlékenyebbek, alvászavarral és étvágytalansággal küzdenek és persze fáradékonyabbak. Nem árt az óvatosság sem ebben az időszakban, a felmérések ugyanis azt mutatják, a téli időszámítás idején megnövekszik a balesetek száma.

Ez a depis időszak a tavaszi, március utolsó hétvégéjén esedékes újabb óraátállítással ér véget.

Megtörténhet egyébként, hogy jövő ősszel utoljára kell majd foglalkoznunk az óraátállítással, az Európai Bizottság ugyanis azzal a javaslattal rukkolt elő nem is olyan régen, hogy meg kell szüntetni ezt a procedúrát a tagállamokban, azt azonban a tagállamokra bíznák, hogy a téli vagy a nyári időszámítást akarják-e alkalmazni. Minden tagállamnak 2019 áprilisáig kellene döntést hoznia a kérdésben. A cél érdekében egyébként egy uniós szintű felmérést is készítettek idén nyáron, melynek eredménye azt mutatja, a 4,6 millió válaszadó 80 százaléka nem akar több óraátállítást az EU-ban.

Romániában egyébként 1932-ben kezdték átállítgatni az órákat – ezt a németek találták ki egyébként -, aztán 1943-ban abbahagyták, egészen 1979-ig. A cél nagyjából az volt, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével.

Hirdetés