Jó hír az, ha a Rimanóczy szálló a Bihar megyei tanácshoz kerül?

Másodfokon is neki adtak igazat a műemlék épületért folyó perben.
Hirdetés

Mi egyelőre nem tudjuk eldönteni, ha ez jó hír – mindjárt kiderül, hogy miért. Pedig bármennyire is kifundálta az UniCredit Bank, hogy túljár a megyei hatóság eszén a nagyváradi Rimanóczy szálló és gőzfürdő eladásakor, az igazságszolgáltatás egyre-másra utóbbi javára dönt az ügyben. A Bihar megyei törvényszék után ugyanis a nagyváradi ítélőtábla is a megyei közgyűlésnek adott igazat az épület megvásárlásáért zajló perben, tudatta csütörtökön a megyei tanács. Igaz, az ítélet nem jogerős, az alperes még fellebbezhet a döntés ellen. De már

egyre inkább a Bihar megyei önkormányzat térfelén mozog a labda,

mely még tavaly márciusban döntött arról, hogy élve elővásárlási jogával 310 ezer euróért megveszi a város egyik emblematikus épületének számító Rimanóczy szálló és gőzfürdő Mészáros (Nicolae Grigorescu) utca 1. szám alatti épületszárnyát.

Az eladó UniCredit Bank azonban épp ezt szerette volna megakadályozni, az épületet ezért más gyulafehérvári, nagyszalontai és marosvásárhelyi ingatlanjaival csomagban árulta, hogy a megyei hatóság nem élhessen elővásárlási jogával. Azt állította, hogy a közgyűlés túl későn jelentkezett be a vásárra. A megyei elöljárók nem hagyták annyiban a dolgot és perre vitték az ügyet, nem is sikertelenül. Pásztor Sándor megyei tanácselnök szerint

nem mondanak le a város egykor legelegánsabb szállodájának Sebes-Körös felőli szárnyáról,

melyet ígérete szerint felújítanak és a váradiak rendelkezésére bocsátanak. Az impozáns ingatlan Bémer tér felőli szárnya egy másik cég tulajdona, ennek földszintjén jelenleg is vendéglő működik, ám a teljes épület rég megérett a felújításra.

Amire – tanácselnöki ígéret ide vagy oda – nem biztos, hogy sor kerül. Hiszen ott van elrettentő példának a volt pénzügyi palota épülete, melyet, mivel a mizeri rend építette, annak rendje és módja szerint visszaszolgáltattak a római katolikus egyháznak, a Bihar megyei önkormányzat azonban visszaperelte.

Hirdetés

Elrettentő példa. Hiába szerezte meg a megyei tanács a pénzügyi palotát, nem tud mit kezdeni vele.

És meg is kapta, a váradi korzó legimpozánsabb ingatlanja azóta szellemtanyaként „ijesztgeti” a turistákat, mivel nincs pénz a felújítására. Félő, hogy lassan nem is lesz, amit felújítani, ugyanis az illetékesek szerint az egykor szebb időket látott épületnél komoly statikai problémák jelentkeztek.
 

Hirdetés