Egyre groteszkebb a román igazságszolgáltatás körül zajló adok-kapok

Iohannis sürgősen menesztené a legfőbb ügyész sürgős menesztését javasló Tudorel Toadert.
Hirdetés

Egyáltalán nem tetszik Klaus Iohannis államfőnek, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) korábbi vezetője, Laura Codruţa Kövesi „levadászása” után Tudorel Toader igazságügyi miniszter folytatja a hajtóvadászatot, és most Augustin Lazăr legfőbb ügyész lábára kötne útilaput. Az erre vonatkozó miniszteri javaslat kapcsán Iohannis úgy reagált: ez az akció is csak megerősíti ama meggyőződését, hogy Toadernek azonnal távoznia kell az igazságügyi minisztérium éléről.

Az államelnöki hivatal csütörtöki közleménye szerint Klaus Iohannis úgy fogalmazott, a legfőbb ügyész tevékenységének átvilágítása nyomán készített Toader-féle jelentés – amit ezután fog áttanulmányozni – „tendenciózusan” lett bemutatva, ami világosan mutatja, hogy a miniszter politikai ellenőrzés alá akarja vonni az ügyészeket. Ráadásul az államfő szerint Toader kezdeményezése bizalmatlanságot szül a rendszerrel szemben és az európai partnerek sem nézik jó szemmel. 

Az államfő nyilatkozata kapcsán Tudorel Toader a Facebook-oldalán megjegyezte: az államfő még el sem olvasta a jelentést, de máris védelmébe vette Augustin Lazăr legfőbb ügyészt.

Hirdetés