MOGYE-ügy: megerősítették a magyarellenes elemeket az egyetemi chartában

A magyar tagozat képviselői bojkottálták a szenátusi ülést, ahol megnyugtató döntések ezúttal sem születtek, sőt.
Hirdetés

A magyar érdekképviselet hiányában fogadta el a marosvásárhelyi felsőoktatási intézmény működését rögzítő egyetemi chartát a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem egyesítésével létrejött Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) szenátusa.

Az egyesítést ellenző magyar tagozat vezetője, Szabó Béla professzor az MTI-nek úgy fogalmazott, a kedden elfogadott új szabálykönyv semmilyen magyar vonatkozású változást nem hozott, gyakorlatilag „megerősíti azt a szerkezetet amely ellen a magyar tagozat immár hat éve eredménytelenül küzd”.

Az oktató emlékeztetett, bár Leonard Azamfirei rektor korábban megígérte, hogy az egyesített struktúrában a magyar tagozat elvárásait is figyelembe veszik, erre olyannyira nem került sor, hogy a rektor még tárgyalni sem ült le a magyar tagozat jövőjéért aggódó pedagógusokkal. A magyar tagozat egyébként bíróságon támadta meg a két egyetem egyesítéséről szóló – szerintük szabálytalan – határozatot, de ebben az ügyben sincs előrelépés, mivel a bíróság még nem tárgyalt az ügyről.  

Hirdetés