Mindenki nyugodjon meg, nem rúgják ki a korrupcióellenes ügyészség összes ügyészét

Nem visszamenőleges hatályú a kormányrendelet, amely megnöveli az ügyészektől megkövetelt szakmai tapasztalatot.
Hirdetés

Tiszta vizet öntött a pohárba Tudorel Toader igazságügy-miniszter a kormány által hétfőn elfogadott sürgősségi rendelet ügyében, amely többek között az eddigi nyolc helyett tíz évre növeli az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályon (DNA) illetve a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztályon (DIICOT) tevékenykedő ügyészektől megkövetelt szolgálati időt.

Sokan attól tartottak, hogy ez a már most is ott dolgozó ügyészekre is vonatkozik, vagyis visszamenőleges hatállyal támaszt olyan feltételeket a közvádlókkal szemben, amelynek azok jelentős része nem felel meg, így távozniuk kell.

Toader azonban vasárnap reggel megnyugtatott mindekit.

„Az igazságszolgáltatás törvényeit módosító sürgősségi kormányrendelet polgári törvény, nem lehet visszamenőleges érvényű, tehát semmiben nem veszélyezteti a stabilitást” – szögezte le vasárnap  miniszter.

Hirdetés

„A tíz éves szolgálati időre vonatkozó követelmény arra a több tucat ügyészre vonatkozik, akiket ideiglenesen helyeztek át a legfőbb ügyészségre, illetve a jövőben mindenkire érvényes lesz, aki a legfőbb ügyészségen akar tevékenykedni. Véleményem szerint egy esetleges újabb módosítás a kötelező szolgálati idő mellett magába kellene hogy foglalja azt az előírást is, -nálogy azoknak az ügyészeknek, akik a legfőbb ügyészségen, a DNA)-nál vagy a DIICOT) akarnak dolgozni, azoknak legalább a táblabírósági ügyészi képesítésnek megfelelő képzettséggel kelljen rendelkezniük” – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Toader.

Toader szerint a kormányrendelet a Velencei Bizottság ajánlásaival összhangban biztosítja a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) stabilitását, eltörli a bírák és ügyészek kedvezményes nyugdíjazásának lehetőségét, és egységesíti a különböző tisztségek elfoglalásához szükséges szolgálati időre vonatkozó kritériumrendszert.

Hirdetés