Ezrek felhőtlen szórakozását tette tönkre egyetlen vandál

Sokan csodájára jártak, de akadt, akit zavart a közösségi zongora.
Hirdetés

Egyetlen ember teremtette meg az ingyenes szabadtéri szórakozás lehetőségét több ezer nagyváradi számára, de egy másik el is vette tőlük. Ismeretlen tettesek megrongálták azt a pianínót, melyet az Ezredévi emléktéren (Piața Libertății) virágboltot működtető Marius Sabău Svédországból vásárolt a parkban sétáló váradiak szórakoztatására.

A virágárus korábban azzal vívta ki a lakosok szimpátiáját, hogy több ezer tulipánhagymát ültetett a parkban, a tavaszi színkavalkádnak csodájára jártak a helyiek és a turisták. Ezt fejelte meg a közösségi zongorával, melyet a boltja melletti lugasban állított fel. A közeli zeneiskola diákjaira gondolt elsősorban, hogy akik nem engedhetnek meg maguknak egy otthoni zongorát, legyen ahol gyakoroljanak.

A tulipános sétány a váradi Ezredévi Emléktéren. Fotó: Csaba Koller|Ghidlocal.com

A parkbeli pianínót nem csak ők használták, sok képzett vagy önjelölt zenész ült le mellé, és tavaszi-nyári estéken számos környékbeli sétált ki ide hallgatni az ismert vagy kevésbé ismert zeneszerzők műveit. A közösségi zongorának a turisták is csodájára jártak, sokan szóvá is tették a közösségi oldalakon: jó lenne, ha a váradi példa ragadós lenne.

Na, most már nincs amit utánozni: a váradi közösségi zongora elnémult, miután csütörtökre virradóra vandál kezek a hangszernek mind a 83, a húrok ütögetésére szolgáló kis kalapácsát kiszakították a helyéről. Pedig csak pár napot kellett volna várni, a virágárus azt tervezte, elszállítja a hangszert, hogy ne tegyen benne kárt a téli időjárás. Bár lesújtották a történtek, Marius Sabău idealizmusa határtalan: megjavíttatja és visszahelyezi a filagóriába a megrongált pianínót.

Hirdetés

Közösségi zongorákat Európa-szerte találni, a forgalmas parkokba, pályaudvarokra, repülőterekre stb. kihelyezett hangszerek célja, hogy játszani tudó emberek örvendeztessék meg arra nem képes társaikat. Ahogy ez a férfi tette:

 

Hirdetés