A tarlóégetés nem csak veszélyes és bunkó dolog, de irtózatosan drága is

Bőkezűen osztogatják a bírságokat érte.
Hirdetés

Ősz van, ami nem csak abból vehető észre, hogy a televíziókban egyre több az influenza elleni gyógyszerek reklámja, hanem sok helyen abból is, hogy egész települések fuldokolnak a szándékos tartótüzek miatt.

Ezért az Országos Környezetvédelmi Őrség (GNM) most emlékezteti mindazokat, akik gyufával művelnék a földet, hogy sokba kerülhet a tűzijáték: háromezertől hatezer lejig terjedő pénzbírsággal büntethető az a magánszemély, aki hatósági engedély nélkül felgyújtja a tarlót vagy a száraz növényzetet. Jogi személyek esetében pedig ez az összeg akár az 50 000 lejt is elérheti.

A környezetvédelmi őrség szerint az utóbbi időszakban riasztóan megnőtt az olyan tűzesetek száma, amelyeket a száraz növényzet vagy tarló felgyújtása okozott. Ezért az intézmény felhívást intéz a lakossághoz, hogy ne égessék fel a tarlót, ne gyújtsák meg a száraz leveleket, mert az évnek ezen időszakában különösen nagy a lángok terjedésének veszélye a váratlanul felerősödő szél miatt. 

A GNM emlékeztet, hogy hatósági engedély nélkül szigorúan tilos a tarló vagy a száraz növényzet meggyújtása. A tiltás megszegése magánszemélyek esetében 3000-6000 lej, míg jogi személyek esetében 25 000-50 000 lejes bírságot von maga után. 

Hirdetés

Ja, és az egész ráadásul még életveszélyes is: a közelmúltban egy 71 éves férfi összeégett holttestét találták meg az Olt megyei Bărăşti községhez tartozó mezőn a tűzoltók, akiket bozóttűzhöz riasztottak. A jelek szerint a férfi maga gyújtotta fel a tarlót, de nem tudott kimenekülni a tűzből, és életét vesztette.

 

Hirdetés