Cioloș: nem a kormányom fúrta meg a csíksomlyói búcsú UNESCO-tagságát

A volt miniszterelnöknek Csíkszeredában kellett magyarázkodnia.
Hirdetés
Az épp székelyföldi (kampány)turnén lévő Dacian Cioloș volt miniszterelnök csíkszeredai sajtótájékoztatóján leszögezte: nem a szakértői kormányán múlott, hogy a csíksomlyói búcsú végül nem került fel az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára – írja az Agerpres.
 
A csíksomlyói búcsút Kelemen Hunor RMDSZ-elnök még kulturális miniszterként terjesztett fel először 2012 márciusában, majd 2014-ben az UNESCO-listára, a nemzetközi szervezet illetékes bizottsága azonban 2016 végén elutasította a kezdeményezést. Akkor az RMDSZ azzal vádolta meg  az akkori Cioloș vezette kormányt, hogy nem tartotta fenn a jelölést, semmibe vette a magyarság óhaját.
 
Az általa alapított Románia 100 platformot népszerűsítő Cioloş csütörtökön azt mondta, a csíksomlyói búcsút egy korábbi kormány terjesztette fel az UNESCO-listára, de úgy jött ki a lépés, hogy a dosszié elbírálásáról szóló ülést csak később, az ő kormányzása idején tartották. Mint mondta, az UNESCO illetékes bizottsága technikai jellegű hiányosságokat kifogásolt a pályázatban, és azt kérte az illetékesektől, hogy egészítsék ki a dokumentációt, a döntést pedig elhalasztotta. Az ügyben előrelépés azóta sem történt

 

Hirdetés