Sok pénzbe kerül Romániának a pataréti cigányverés

A hatóságok nem vizsgálták ki az esetet, most fizetniük kell.
Hirdetés

Rasszista indíttatása is lehetett annak, hogy 2005-ben a rendőrök megvertek két személyt a Kolozsvár peremén található pataréti cigánytelepen, hívja fel a figyelmet keddi közleményében az Emberi Jogok Európai Bírósága. A nemzetközi igazságszolgáltatási szerv szerint indokolatlan volt és túlkapásnak minősül a hatóságok erőbevetése, de a hazai bíróságok nem vizsgálták ki az esetet. Ezért most mintegy 15 ezer euró kártérítés kifizetésére kötelezik Romániát.

Az eset több mint egy évtizede, 2005. november 5-én történt, amikor a Kolozs megyei rendőrség lopás gyanújával letartóztatott két személyt a pataréti roma közösségből. Három nappal később a hatóságiak újra visszatértek a cigánytelepre és erővel kilakoltattak több családot, majd felgyújtották kunyhóikat. Az áldozatok beperelték az akcióban részt vevő rendőröket, csendőröket, szóbeli és testi fenyítéssel, támadással, fenyegetéssel és tűz általi megsemmisítéssel vádolva őket.

A hazai igazságszolgáltatási szervek azonban sorra visszautasították az ügyet, így az végül az Emberi Jogok Európai Bíróságához került, számolt be a Monitorul de Cluj. Ez kimondta, hogy a rend őrei önkényesen és erőszakosan jártak el, amikor az említett két személyt megverték.

Az ítélet a román igazságszolgáltatást is elmarasztalja, megállapítva, hogy ez nem tett meg mindent a történtek feltárása és annak kiderítése érdeklében, hogy a rendőrök nem-e rasszista indíttatásból cselekedtek. Romániának 14.800 eurót kell fizetnie kártérítésként a két áldozatnak.

Hirdetés