Szabadesésben a PSD, azonnal előbukkant Iliescu egy kő alól

Az alapító atya telefonkagylón át dorgálta a korrupció ellen acsarkodó szellemi gyermekeit.
Hirdetés

Láthatták, mekkorát szabadesett a Szociáldemokrata Párt (PSD) népszerűsége a felmérésekben. 28 százalék, a szinte 50 helyett. És mindez 10 hónap alatt. Ez kérem, nem vicc.

Olyannyira nem vicc, hogy megszólalásra késztette a kvázi örök nyugalomban szendergő Ion Iliescut, a román posztkommunista rendszer első igazi nagyvezérét is. Mint egy igazi keresztapa, telefonon szólt le szellemi gyermekeinek, az országot jelenleg irányító főnököknek.

Hogy mit mondott? Hát elsősorban azt, hogy a PSD az egy, az egyetlen és az egyedüli párt, amely magában hordozza az 1989-es román forradalom ideáljait és céljait.

Aztán mondott egy olyat is (figyeljenek jól, ez igazi nóvumbomba), hogy a forradalommal nem egyszerű hatalomváltás következett be, hanem maga a demokrácia érkezett el a mioritikus hazába, meg a polgári jogok és szabadságok is szépen megérkeztek, szóval egy új társadalmi rend lett, na.

Oké, Iliescu úr elismerte (telefonon), hogy a jogok és szabadságok nem valósultak meg, mondjuk 105 százalékban. Van még tennivaló, elvtársak uraim! Na és mi a teendő? Tisztába kell tenni az ideológiát! Újra világosan tételezni kell a párt baloldaliságát, ja, és a román demokrácia értékeit. Hát miért hagyjuk, hogy ez a párt, a román történelem, a román erőfeszítések, a román létélmények szülöttje, meggyengüljön? Szilárdítsuk meg!

Hirdetés

Na és itt volt a pillanat, amikor Iliescu úr megmosta a pillanat PSD-s főnökeinek fejét. Kérem, a fiataloknak igazuk van. A társadalmi problémákat nem büntető intézkedésekkel (pl. bányászjárások, ugye) kell elintézni. Minden szinten, minden eszközzel küzdeni kell a korrupció ellen. Hahó, gyerekek, hallatszik?

Ja, és szerezzétek vissza a nép bizalmát. Világos? Ezzel a telefon elnémult.

Hirdetés