Úgy idiótázzák egymást a PSD-s bojárok, hogy öröm nézni

De ennyiben kábé ki is merül a reformizmusuk. A (szerintük is) hülyék maradnak, ahol vannak.

Hirdetés

Mindenek előtt, le kell rántsuk a titok fátylát a botrány szereplőiről. Mert hogy egyik ismeretlenebb, mint a másik. Kezdjük a kevésbé ismeretlennek. Ő Adrian Țuțuianu, a dâmbovițai szociáldemokrata (PSD) vezér, aki leginkább azzal írta be magát a közelmúlt politikai hadtörténetébe, hogy egyike volt a Liviu Dragnea ellen (nagyjából hiába) lázadó PSD-bojároknak.

A még ennél is kevésbé ismert másik felet úgy hívják, hogy Dănuț Andrușcă. És – meglepetés? – ő a gazdasági miniszter. Ja, ő is a PSD valamelyik politikai észkombájn-inkubátorából került oda, ahova.

Nos, a dolog úgy történt, hogy a hét elején a Nemzeti Liberális Párt benyújtott egy egyszerű bizalmatlansági indítványt Andrușcă miniszter ellen, arra hivatkozva, hogy izé, lopja a napot. Az indítványt a szocdemek persze jól kivesézték. És ezen a megbeszélésen hangzott el pár arcpirító mondat Țuțuianu úr szájából, amint azt egy hangfelvétel bizonyítja.

Țuțuianu úr egyrészt azt mondta a PSD-ről, hogy „majmok pártja”, amelyet Dragnea úr úgy irányítgat, ahogy éppen akar. Aztán ostorozni kezdte Románia szerinte (is) legdilettánsabb kormányát. És itt jutott kitüntetett szerephez „a legidiótább” miniszter, Andrușcă úr: „Ez a miniszter annyira ostoba, hogy öt percnél tovább képtelen odafigyelni, ha valaki beszél hozzá. Ja, és annyi köze van a gazdasághoz, hogy volt egy gumiabroncs-javító műhelye.”

Az idiótázás természetesen a leidiótázott fülébe is eljutott, aki nem nagyon válaszolt semmit. Pedig a fenti mondat nem is tart öt percnél tovább.

Hirdetés

Közben a liberálisok bizalmatlansági indítványa fölött is ítélkezett a képviselők házának plénuma: szépen (és várható módon) megbukott. A román kormány legidiótább minisztere, Dănuț Andrușcă tehát marad a helyén. Leglábbis egyelőre.

Békesség.

Hirdetés