A Székelyföld mellett szinte észrevétlenül száguldott el a referendum

Nem érdekelte az embereket a családról szóló népszavazás.
Hirdetés

Kisebb gondjuk is nagyobb volt a székelyeknek annál, hogy a kellemes időjárású hétvégén a szavazóurnákhoz járuljanak: Kovászna és Hargita megyében volt a legalacsonyabb a részvétel a család fogalmának pontosításáról szóló hétvégi, kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson.

A legtöbben Suceava, Dâmboviţa és Bihar megyében, a legkevesebben Kovászna, Hargita és Tulcea megyében éltek szavazati jogukkal az elégtelen részvétel – a szükséges 30 helyett a 21 százalékot sem érte el – miatt érvénytelen voksoláson.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint a referendum kudarca azt jelzi, hogy a politikum képtelen valami mellett mozgósítani az embereket, ez csakis valami ellenében sikerülhet. 

Borboly szerint a román pártok a legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális párt (PNL) lejáratására használták fel a demokrácia ezen eszközét. 

„Úgy gondoljom, hogy bár a referendum várható eredménye érvénytelen lesz, újabb felhatalmazást kaptunk arra az RMDSZ-ben, hogy elkezdett családtámogatási politikánkat folytassuk, és harcoljunk a székelyföldi családi értékek védelmében, érdekeinek érvényesüléséért. Mi hiszünk az egy férfi és egy nő között köttetett házasságban, hiszünk a hagyományos keresztény család modelljében. 

Azt is tudjuk, hogy nem mindenkinek adatik meg az ideális családi környezet, viszont törekednünk kell arra, hogy a gyermekeiket bármilyen okból is egyedül nevelő szülők se érezzék magukat kirekesztve” –  mutatott rá Borboly. 

Hirdetés

Nyilatkozatot adtak ki a római katolikus püspökök is, akik ismételten leszögezték: a római katolikus egyház szerint a család alapját az egy férfi és egy nő között szabad akaratukból létrejött család képezi.

Az azonos neműek jogait képviselő ACCEPT nevű szervezet viszont üdvözölte a népszavazás kudarcát,  úgy vélve, hogy a referendum bojkottjára való felhívással a kezdeményezők megmutatták, hogy demokratikus Romániát akarnak, ahol a tisztelet, az egyenlőség és a jóérzés irányítja a társadalmat.

Így szavazott Erdély, a Partium és a Bánság
Kovászna megyében a szavazásra jogosult lakosság 8,50%-a, Hargita megyében 11,12%-a, Szatmár megyében 14,89%-a, Szeben megyében 14,96%-a, Maros megyében 15,70%-a, Brassó megyében 17,58%-a, Máramaros megyében 17,78%-a, Temes megyében 18,36%-a, Kolozs megyében 18,61%-a, Arad megyében 21,33%-a, Szilágy megyében 22,08%-a, Hunyad megyében 22,19%-a, Krassó-Szörény megyében 24,15%-a, Beszterce-Naszód megyében 26,95%-a, Bihar megyében 28,92%-a voksolt 21 óráig.

 

Hirdetés