Voks populi
béel
2018. október 8. hétfő, 08:17
Nem érdekelte az embereket a családról szóló népszavazás.

Kisebb gondjuk is nagyobb volt a székelyeknek annál, hogy a kellemes időjárású hétvégén a szavazóurnákhoz járuljanak: Kovászna és Hargita megyében volt a legalacsonyabb a részvétel a család fogalmának pontosításáról szóló hétvégi, kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson.

A legtöbben Suceava, Dâmboviţa és Bihar megyében, a legkevesebben Kovászna, Hargita és Tulcea megyében éltek szavazati jogukkal az elégtelen részvétel – a szükséges 30 helyett a 21 százalékot sem érte el – miatt érvénytelen voksoláson.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke szerint a referendum kudarca azt jelzi, hogy a politikum képtelen valami mellett mozgósítani az embereket, ez csakis valami ellenében sikerülhet. 

Borboly szerint a román pártok a legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális párt (PNL) lejáratására használták fel a demokrácia ezen eszközét. 

„Úgy gondoljom, hogy bár a referendum várható eredménye érvénytelen lesz, újabb felhatalmazást kaptunk arra az RMDSZ-ben, hogy elkezdett családtámogatási politikánkat folytassuk, és harcoljunk a székelyföldi családi értékek védelmében, érdekeinek érvényesüléséért. Mi hiszünk az egy férfi és egy nő között köttetett házasságban, hiszünk a hagyományos keresztény család modelljében. 

Azt is tudjuk, hogy nem mindenkinek adatik meg az ideális családi környezet, viszont törekednünk kell arra, hogy a gyermekeiket bármilyen okból is egyedül nevelő szülők se érezzék magukat kirekesztve” –  mutatott rá Borboly. 

Nyilatkozatot adtak ki a római katolikus püspökök is, akik ismételten leszögezték: a római katolikus egyház szerint a család alapját az egy férfi és egy nő között szabad akaratukból létrejött család képezi.

Az azonos neműek jogait képviselő ACCEPT nevű szervezet viszont üdvözölte a népszavazás kudarcát,  úgy vélve, hogy a referendum bojkottjára való felhívással a kezdeményezők megmutatták, hogy demokratikus Romániát akarnak, ahol a tisztelet, az egyenlőség és a jóérzés irányítja a társadalmat.

Így szavazott Erdély, a Partium és a Bánság
Kovászna megyében a szavazásra jogosult lakosság 8,50%-a, Hargita megyében 11,12%-a, Szatmár megyében 14,89%-a, Szeben megyében 14,96%-a, Maros megyében 15,70%-a, Brassó megyében 17,58%-a, Máramaros megyében 17,78%-a, Temes megyében 18,36%-a, Kolozs megyében 18,61%-a, Arad megyében 21,33%-a, Szilágy megyében 22,08%-a, Hunyad megyében 22,19%-a, Krassó-Szörény megyében 24,15%-a, Beszterce-Naszód megyében 26,95%-a, Bihar megyében 28,92%-a voksolt 21 óráig.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28420
Amint az várható volt, a szövetség 33+10 tulipánossal vág neki az európai parlamenti választásoknak.
Miért is van az, hogy annyi ön- és közveszélyes tragacs gurul a mioritikus haza közútjain? Az ember elolvassa a cikket, és örökre elmegy a kedve a használt autóktól.
Az abszurditás határát már rég túllépte ez az ügy, de még mindig lehet fokozni.
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
A századik válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs passzaiból születtek a horvátok elleni gólok.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.