Elképesztően megtrollkodták az amúgy siralmas részvételi arányú népszavazást Bukarestben

Két komplett szavazókört létrehoztak ötezer fantompolgár számára. Hát, többek között ezért is mentek el eddig ilyen kevesen.
Hirdetés
Még csodálkozunk, hogy alig lézengenek a választópolgárok a referendumon: két bukaresti szavazókörben a névjegyzékben szereplő csaknem ötezer választópolgár egyike sem voksolt a kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson.
 
Ionica Anton, az egyik érintett szavazókör elnöke elmondta: a teljes választási bizottság szavazópecsétekkel, szavazólapokkal, nyomtatott választási útmutatókkal és szabályzatokkal felfegyverkezve már második napja hiába várja, hogy legalább egy szavazó betegye hozzájuk is lábát: eddig senki sem jött voksolni. Miután rájöttek, hogy a névjegyzékben szereplő valamennyi szavazójuk lakcíménél ugyanaz az utcanév és házszám szerepel, arra a következtetésre jutottak, hogy olyan, a Moldovai Köztársaságból származó polgárokról lehet szó, akik csak a román iratok megszerzése érdekében jelentkeztek be az illető címre, valójában azonban valamelyik másik uniós országban dolgoznak.
 
Romániában átlagosan ezer választópolgár jut egy szavazókörre, úgyhogy a bukaresti ház csaknem ötezer lakójának akár öt választási bizottságot is kirendelhettek volna, de „bezsúfolták” őket két szavazókörbe nevük kezdőbetűje alapján. Abban a szavazóhelyiségbe, amelyet a fantomház lakóközössége A-tól K betűig terjedő része számára rendeztek be egyetlen voksoló sem érkezett, a másik körzet választási bizottságának tagjai viszont megdolgozhattak juttatásukért: náluk 12 Bukarestbe látogató turista iratkozott fel és szavazott pótlistára.
 
Egyébként a részvételi arány továbbra is siralmas: a Központi Választási Bizottság (BEC) adatai szerint délután négy óráig a szavazásra jogosultak 15,21%-a adta le voksát.
 
A BEC honlapján közzétett adatok értelmében 2 781 918 szavazópolgár voksolt vasárnap 16 óráig, közülük 1 426 989 városon, 1 354 929 vidéken. 
 
A külföldi szavazókörökben 87 563 állampolgár járult az urnák elé.

 

Hirdetés